Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

IDF: – Forbereder oss på krig i 2018

Det brygger opp til krig på den nordlige fronten mellom Israel og Iran. Dette bildet er fra Gaza-krigen i 2014. (Foto: IDF)
En israelsk stridsvogn skyter mot et mål på Gazastripen under krigen i 2014. (Foto: IDF)
Generalmajor Nitzan Alon sier det er stor fare for krigshandlinger i løpet av året.

En høytstående IDF-general advarer om at det er stor fare for krig i 2018, etter at Syrias diktator Bashar Assad og hans allierte Iran og Hizbollah har gått seirende ut av den syriske borgerkrigen, skriver avisen Times of Israel.

– Året 2018 har stort potensiale for eskalering [av militær konflikt], ikke nødvendigvis fordi noen av partene ønsker det, men fordi situasjonen blir stadig tilspisset. Dette har ført til at vi har økt beredskapsnivået, forteller generalmajor Nitzan Alon, operativ leder i IDF, i et intervju med Army Radio.

Assad er i ferd med å gjenvinne de siste opprørskontrollerte områdene i Idlib og til slutt også sørvest i landet, langs den israelske og jordanske grensen. Det vil gjøre at regimets allierte kan vende sin oppmerksomhet mot Israel.

– Det er en endring på gang på den nordlige fronten, på grunn av den strategiske utviklingen i den interne kampen i Syria. Iranerne og Hizbollah, som støtter Assad, får frigjort sine styrker og kan begynne å samle krefter.

IDF-general Nitzan Alon sier at Assads seier i den syriske borgerkrigen øker sjansene for krig nord i Israel. (Foto: IDF)
IDF-general Nitzan Alon sier at Assads seier i den syriske borgerkrigen øker faren for krig nord i Israel. (Foto: IDF)

En av Israels store bekymringer er en krig på to fronter i nord. En mot den iransk-støttede Hizbollah-militsen i Libanon i nord, og en mot Iran og iransk-støttet milits nordøst i Syria. Derfor har Israel vært krystallklare på at de ikke vil akseptere iransk tilstedeværelse i Syria. Det har de blant annet vist gjennom over 100 bombeangrep inne i Syria mot Hizbollah og iranske mål.

Den siste tiden har tonen mot Iran blitt ytterligere skjerpet, spesielt etter den alvorlige hendelsen tidligere i måneden, da en iransk drone ble skutt ned etter å ha entret israelsk luftrom. Israel svarte på krenkelsen av israelsk luftrom ved å angripe mål inne i Syria. Et israelsk jagerfly ble skutt ned av syrisk luftvern. Israel ødela deretter rundt halvparten av Syrias luftforsvar.

Den operative lederen i det israelske forsvaret sier at hvis en krig bryter ut, vil Iran sannsynligvis oppfordre sine støttespillere til å angripe Israel fra Libanon og Syria. Sannsynligvis vil det også komme angrep fra Gazastripen.

– En krig mot Hizbollah kan føre til at andre aktører involverer seg, noe som gjør at vi må kjempe mot dem også, forklarer Alon i intervjuet med Army Radio.

Det skal ha vært israelske jagerfly som bombet en våpenfabrikk nord i Syria. (Foto: Twitter)
Det skal ha vært israelske jagerfly som bombet en våpenfabrikk nord i Syria i september 2017. (Foto: Twitter)

Israel mener Iran gir midler til de to største terrorgruppene på Gazastripen: Hamas og Palestinsk islamsk jihad. Det israelske forsvaret anslår at hver av gruppene har flere tusen soldater i sine rekker, store mengder raketter og granater og angrepstunneler, som blant annet går inn på israelsk territorium. Alon tror ledelsen i Iran vil be de to gruppene om å delta i en framtidig krig.

– Iran vil ikke holde seg i tøylene i Gaza. De er villige til å ofre palestinsk blod for sine interesserer langs den nordlige grensen, mener IDF-generalen.

Bryter det ut krig ønsker IDF å kjempe tilbake med «maksimal styrke i løpet av minimalt med tid». Uansett vil en framtidig krig, enten det blir en tredje-Libanon krig eller den første israelsk-iranske krig, være svært ødeleggende.

Utsikt over grensen mellom Israel og Libanon, fra Bar'am i Israel. (Illustrasjonsfoto: Southern Kross / Flickr CC)
Utsikt over grensen mellom Israel og Libanon, fra Bar’am i Israel. (Illustrasjonsfoto: Southern Kross / Flickr CC)

Hizbollah har et lager på rundt 150.000 raketter, som gjør at det kan regne over 1000 raketter om dagen over Israel. De har også forberedt soldater til å infiltrere israelsk territorium og angripe bebyggelse langs grensen mot Libanon. Israel frykter de vil slakte befolkningen eller ta dem som gisler.

Israel på sin side har forberedt en massiv liste over Hizbollah-mål, som kan angripes med fly og artilleri. Bakkestyrker er forberedt på libanesisk terreng.

– Hvis den neste krigen faktisk bryter ut vil den bli ujevn. Men den blir ujevn først og fremst for den andre siden. Jeg tror ikke du finner en eneste israelsk innbygger som ønsker å bytte side med en libanesisk innbygger i løpet av neste krig, advarer Alon, som har forberedt hæren på de som kan komme.

Israelsk militærøvelse (Illustrasjon: IDF)
Israels fiender vil oppleve at de møter overmakten, hvis de angriper Israel, sier israelsk general. (Illustrasjon: IDF)

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart