Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

IDF frykter Hamas vil starte krig for å få internasjonal støtte og penger

Det brygger opp til krig på den nordlige fronten mellom Israel og Iran. Dette bildet er fra Gaza-krigen i 2014. (Foto: IDF)
En israelsk stridsvogn skyter mot et mål på Gazastripen under krigen i 2014. (Foto: IDF)
Terrorgruppene på Gazastripen kan komme til å lokke Israel inn i en ny krig.

Terrorgruppen Hamas kan komme til å forsøke å starte en krig med Israel i nær framtid, i et forsøk på å få internasjonal støtte og internasjonale bistandsmidler. Det kommer fram i en militær etterretningsrapport som ble offentliggjort onsdag, skriver nettavisen Times of Israel.

Det israelske forsvaret tror Hamas eller iransk-støttede Palestinsk Islamsk Jihad, den nest største terrorgruppen på Gazastripen, kan forsøke å trekke Israel inn i en krig ved å gjennomføre et angrep langs grensen – ved å skyte en ny anti-tanksgranat mot en buss, et bakholdsangrep gjennom en terrortunnel som enda ikke er avdekket eller et annet betydelig angrep.

Ifølge etterretningsrapporten, som journalister har fått delvis innsyn i, er det israelske militæret mer fokusert på de nordlige grensene – mot Libanon og iransk forankring i Syria – som er den største trusselen mot den jødiske staten, mens den mer umiddelbare trusselen kommer fra Gazastripen.

Denne utbrente bussen ble mandag ettermiddag truffet av en granat skutt fra Gazastripen. (Foto: Brannvesenet)
I november 2018 ble en israelsk buss truffet av en anti-tanksgranat skutt fra Gazastripen. (Foto: Brannvesenet)

På grunn av dette har IDF-sjef Aviv Kochavi, som begynte i jobben i forrige måned, bedt om en oppdatering på militærets planer ved en eventuell krig på Gazastripen.

– Gaza, som det er nevnt i den årlige etterretningsvurderingen, er den mest anspente regionen og det er en fare for at terrorgruppene vil initiere kamphandlinger mot Israel. IDF-sjefen mener en forbedring av beredskapen i regionen er av høyeste prioritet, sier militæret i en uttalelse.

Kochavi ber også militæret om å kjøpe to nye batterier av rakettforsvaret Iron Dome. I dag har Israels luftforsvar åtte slike batterier tilgjengelig. Ved utgangen av 2019 skal ti batterier være utplassert rundt om i landet.

Innkjøpsprosessen av rakettforsvarsbatteriene Iron Dome kan bli rammet av amerikanske budsjettkutt. (Foto: IDF)
Rakettforsvaret Iron Dome kalkulerer banen på raketter og skyter ned dem som er på vei mot befolket område. (Foto: IDF)

IDF tror ikke terrorgruppene på Gazastripen er interessert i en langvarig konflikt med Israel, men en kort periode med intense kamper. Deretter håper de å kunne fremforhandle en våpenhvile som vil forbedre deres økonomi og sin politiske stilling, ifølge etterretningsrapporten.

I november i fjor inngikk Hamas og Israel en våpenhvileavtale, etter at terrorgruppen på under 48 timer skjøt 500 raketter mot det sørlige Israel.

Avtalen gjorde at fiskesonen på Gazastripen ble utvidet til tolv nautiske mil, i tillegg at Israel tillot at Qatar overførte millioner av dollar til å lønne offentlig ansatte. Men ifølge etterretningsrapporten tror IDF at Hamas mener de kan fremforhandle en enda bedre avtale – hvis de starter en ny krig mot Israel.

170.000 raketter er rettet mot Israel. Bildet er fra en av Hamas sine utskytingsramper i Gaza. Foto: Flickr/marsmet543.
Israel frykter palestinske terrorister på Gaza vil starte krig mot Israel for å få internasjonal støtte. (Foto: Flickr/marsmet543)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart