Israelsk jagerfly letter under en militærøvelse på Sardinia (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
Israelsk jagerfly letter under en militærøvelse på Sardinia (Illustrasjon: IDF, flickr.com)

Titalls syriske soldater drept i israelsk aksjon

Den israelske luftaksjonen mot militære mål i Damaskus-området søndag morgen skal ha tatt livet av et titalls syriske elitesoldater. Israelske kilder understreker at Israel var ute etter å ramme Hizbollahs militære kapasitet.

De titalls drepte syriske regjeringssoldatene skal ha tilhørt en eliteenhet som var utplassert i nærheten av presidentpalasset i Damaskus, samt «en rekke sentrale militære fasiliteter i noen av landets best sikrede og mest strategiske områder i landet», sier en kilde i hæren til  New York Times. De militære fasilitetene var alle plassert i nærheten av den syriske hovedstaden.

Syriske sykehuskilder sier over hundre soldater ble drept, en syrisk opposisjonsgruppe sier til nyhetsbyrået AFP at minst 42 soldater ble drept. I tillegg er status for over  hundre soldater fortsatt uavklart.

Ingen israelske talsmenn har gitt noen offisiell kommentar til de to luftangrepene fredag og søndag.

Målene som ble rammet søndag skal blant annet ha vært et militært forskningssenter, som igjen skal ha vært et av de viktigste lagrene for kjemiske våpen i landet. En rekke baser for Den republikanske garde og avfyringsposter for langdistanseraketter ble også tilintetgjort.

Israel Hayom skriver at israelske myndigheter er redd for eskalering langs de nordlige grensene mot Syria og Libanon. Derfor understreker de at det er Hizbollah-mål i Syria som det har vært hensikten å ramme, ikke Assad-regimet.

Til tross for den spente situasjonen har statsminister Benjamin Netanyahu reist på statsbesøk til Kina, men han utsatte avreisen to timer for å drøfte situasjonen med regjeringens sikkerhetsutvalg. Kilder i IDF mener Syria-president Bashar Assad og terrorgruppen Hizbollah i Sør-Libanon ikke kan risikere en krig på to fronter for øyeblikket, samtidig som den syriske borgerkrigen pågår. Den stigende misnøyen med Hizbollah i den libanesiske befolkningen vil også gjøre et eventuelt angrep mot Israel derifra svært lite populært.

Likevel tar det israelske forsvaret ingen sjanser og har flyttet flere av sine Iron Dome-batterier nordover. I mens plasserer syrerne ut langdistanseraketter på syrisk side av Golan-høydene.

– Situasjonen er svært sensitiv, men det ser ikke ut som at vi er på vei mot krig, sier en av forsvarskildene.

En syrisk politiker sier Syria kommer til å svare mot Israel, men ikke nødvendigvis umiddelbart «for nå er Israel i høy beredskap».

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart