Syria-president Bashar Assad sammen med sin kone Asma. (Illustrasjon: Wikipedia)
Syria-president Bashar Assad sammen med sin kone Asma. (Illustrasjon: Wikipedia)

Vil det bli en alawitt-stat?

Ifølge den britiske avisen The Guardian har Bashar Assad tatt kontakt med Israel via mellommann for å høre hvordan Israel vil forholde seg til opprettelsen av en alawitt-stat.

Det følgende bygger på en artikkel i Israel Hayom. Denne artikkelen bygger igjen på en rapport i den engelske avisen The Guardian.

Diktatoren i Syria, Bashar Assad, er under sterkt press fra en blodig borgerkrig som hittil skal ha  kostet minst 80.000 mennesker i Syria livet (mange kilder sier over 100.000 drepte), og hvor nye mennesker blir drept stort sett hver dag. Det er ikke sikkert at det er han som vil gå av med den endelige seieren i krigen. I den situasjonen har han tenkt over hva han og hans religiøse gruppe, alawittene, skal gjøre. For dersom de taper og blir underlagt sunni-muslimene (som utgjør hovedelementet av opprørerne), kan det bli meget vanskelig og kanskje blodig å være minoritet. Det kan man se på hvordan minoriteter er blitt og fremdeles blir behandlet både i Syria og de andre arabiske landene.

Et av alternativene Assad forbereder, er derfor å dele Syria, og at han og hans folkegruppe blir en selvstyrt enklave i Nordvest-Syria. Fra andre kilder vet vi at noen alawitter planlegger en enklave som geografisk henger sammen med shia-muslimenes område i Libanon, hvor Hizbollah er den dominerende faktoren militært og politisk. Hizbollah-styrker hjelper allerede nå Assad i borgerkrigen, sammen med iranske styrker. I et samarbeid mellom shia-muslimer og alawitter vil begge disse minoritetene, som føler seg truet, stå sterkere.

Dette har vært kjent lenge. Det nye nå er rapporten i Guardian om at Assad via en mellommann («en velkjent diplomatisk figur») i 2012 har kontaktet Israels daværende utenriksminister for å få vite hvordan Israel ville stille seg til en eventuell alawitt-stat, og be om at Israel ikke forhindrer det.

I vår kilde-artikkel står det at en eventuell alawitt-stat kan bety at «noen samfunn som blir fortrengt kan komme til å flytte til Golan-området», altså nær grensen til Israel. Jeg regner med at det betyr at man ser for seg en befolkningsutveksling: Alawitter (og eventuelt andre minoriteter som føler seg tryggest sammen med dem) flytter inn i alawitt-enklaven, mens andre grupper som bor der må forlate den nye statens område.

Slike befolkningsutvekslinger har det vært mange ganger i konflikt-områder, både i Midtøsten og andre steder. Det var også det som skjedde i forbindelse med den moderne staten Israels opprettelse: Ca. 700.000 arabere (palestinere) flyktet fra Israel, mens mer enn 900.000  jøder flyktet fra arabiske land, de fleste til Israel.

Ifølge vår kilde gav ikke Israel noe håndfast svar på denne forespørselen. Men Lieberman brukte anledningen til å forsøke å få vite noe om Ron Arad (israelsk navigatør som ble nedskutt over Libanon i oktober 1986) og levningene etter Eli Cohen (israelsk mesterspion fra årene like før seksdagerskrigen i 1967). Israel ønsker å få levningene etter Cohen for å begrave ham i Israel.

 

Kilde til opplysningen om Assads henvendelse til Israel: En artikkel på Israel Hayom av avisens stab 23. juli 2013.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart