Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Bildet viser hjertemuskelceller hos mus. (Foto: Martin Krueger, University of Leipzig, Institute of Anatomy)
Bildet viser hjertemuskelceller hos mus. (Foto: Martin Krueger, University of Leipzig, Institute of Anatomy)

Hudceller omgjort til hjertemuskelceller

Israelske forskere har klart å gjøre pasienters hudceller om til sunne hjertemuskelceller. Dette kan forhindre mange bivirkninger for hjertepasienter i framtiden.

Forskerne ved Rambam medisinske institutt i Haifa tok hudceller fra to voksne menn og mikset det i «en cocktail av gener og kjemikalier på labben for å skape stamcellebehandlingen», forklarer BBC.

Cellene de skapte gjennom denne prosessen var identiske med de friske hjertemuskelcellene hos hver enkelt pasient. Likevel ble ikke de nye cellene testet på de to mennene, siden mye forskning gjenstår før teamet kan gå til det steget. Men i samme forsøk på rotter har dette fungert som det skal.

Gammelt blir som nytt
– Det som er nytt og spennende med vår forskning, er at nå har vi vist at det er mulig å ta hudceller fra en eldre pasient med store hjerteproblemer, og ende opp med at hans egne celler lever i beste velgående i en laboratoriumskål, [celler] som både er unge og friske. Det er det samme som at hans hjerteceller nettopp ble født, forklarer forskningsleder Lior Gepstein.

Siden de transplanterte cellene er fra pasienten selv, vil vedkommende slippe bivirkninger som at det nye cellevevet blir avvist av kroppen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart