Søk

Jødene i Kazan

Tatarstan er en selvstyrt republikk, vesentlig muslimsk, i det tidligere Sovjetunionen. Kazan er hovedstaden der, og har 1,5 millioner innbyggere. Mange av dem er direkte etterkommere av folket Djengis Khan styrte, og erobret et kjemperike med, for 800 år siden.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er 10.000 jøder i byen. Det er en av de forholdsvis få byene i det tidligere Sovjetunionen hvor jødene har lykkes i å forene sine krefter og skape en blomstrende virksomhet. De har en sterk REK (jødisk kongress), seks rike, jødiske forretningsfolk som har gitt millioner av dollar i det jødiske samfunnet og som derfor har det meste av kontrollen.

 

I 1994 fikk jødene sin synagoge tilbake av myndighetene. Men den var i bruk av Utdanningsdepartementet, og de hadde ikke tenkt å flytte ut. En gruppe ledende jøder låste seg inn i bygningen, hentet lastebiler og bar alt departementets utstyr opp i dem. Politiet ble hentet, men det jødene gjorde var lovlig. Da konflikten var over etter noen dager, var grunnlaget lagt for det jødiske samfunnet.

Regjeringen gav tilbake gudshus både til muslimer, kristne og jøder. Men det var bare jødene som ikke fikk en rubel til arbeide med å restaurere.

 

I 1994 var synagogen nesten ubrukelig. Etter at jødene har investert 13 millioner kroner i den, er den en imponerende, 3-etasjes bygning som rommer de fleste greiner av aktiviteten i det jødiske samfunnet i byen: Synagogen, et velferdsprogram, kontor for JDC (stor jødisk hjelpeorganisasjon), Jewish Agency, hovedkontoret for REK, Hillel-klubb, et jødisk bibliotek og en rekke andre grupper.

 

Organisasjoner som er i tottene på hverandre ellers, samarbeider her. Den jødiske religionen er representert ved Habad, en jødisk retning hvor mange tror at den avdøde rabbineren Mendel Schneerson var/er Messias (noen tror at han vil oppstå og komme igjen). Da en rabbiner fra Habad kom til Kazan for 6 år siden, var det den første rabbineren jødene på stedet hadde sett.

 

Grunnen til at samarbeidet mellom ulike grupper går ganske greit, er at her har jødene kontrollen selv, mens i andre byer er det utenlandske organisasjoner med til dels motstridende interesser som betaler og styrer det meste.

 

Kazan har også en jødisk avis og en skole (ORT-skole, som er en stor kjede med jødiske kvalitetsskoler i en rekke land). Skolen har 150 elever i alderen fra barnehagen til 4. klasse. Den har fått en etasje i en vanlig, russisk skolebygning. Men ORT-etasjen er skikkelig malt og mye finere. Også ikke-jødiske barn får gå på skole hvis de er flinke nok. I året som gikk var 21 av elevene ikke-jødiske.

 

To av de jødiske forretningsmennene vil i høst investere over 100 millioner kroner i å utvide skolebygningen, til glede for både jøder og ikke-jøder!

 

Ca. 100 jøder har flyttet til Israel i året. Men i 1999 gikk tallet opp til 400, vesentlig på grunn av den økonomiske krisen. Det er lite antisemittisme i befolkningen.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart