Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Newtons verker digitalisert

Isaac Newtons teologiske verker er digitalisert.
Isaac Newtons teologiske verker er digitalisert.
Det israelske nasjonalbiblioteket har digitalisert Isaac Newtons teologiske verker. De er nå tilgjengelig på internett i vitenskapsmannens egen håndskrift.

Hvis du har lurt på hva Isaac Newton, «den moderne fysikkens far», mente om tro og religion, har du nå mulighet til å lese dokumentene han skrev om temaet. Det israelske nasjonalbiblioteket har manuskriptene i sin samling, og har gjort dem tilgjengelige via internett, forteller Ha’aretz.

 

Digitalisering

Newton-prosjektet har kopiert og digitalisert alle Newtons manuskripter. Fra nå av er originalene tilgjengelig over internett for de som er interesserte i å lese Newtons ord, slik han skrev det selv, i hans egen håndskrift. Digitaliseringen av manuskriptene er gjort i samarbeid med Cambridge universitetet. Nasjonalbiblioteket har fått støtte til digitaliseringen fra David og Fela Shapell Familiestiftelse.

 

Newtons samling delt i tre

Isaac Newton, 1642 – 1727, etterlot samlingen sin til sine slektninger. Cirka 150 år etter at Newton døde gav slektningene hans alle hans dokumenter til Cambridge universitet i England. Universitetet valgte å beholde kun de vitenskapelige manuskriptene og å selge de andre.

Da de andre manuskriptene ble lagt ut for salg på en auksjon i 1936, var det også en annen auksjon samtidig med impresjonistisk kunst som var mye mer populær. Kun to personer kom til Newton-auksjonen, og de bestemte seg for å dele samlingen i to. Økonomen John Maynard Keynes kjøpte alkymi-dokumentene, mens den jødiske boksamleren Abraham Shalom Yehuda tok de teologiske verkene. Etter Yehudas død i 1951 ble disse dokumentene overført til det israelske nasjonalbiblioteket.

 

Tror jordens siste dager er i 2060

Til tross for at Newton er best kjent for sine vitenskapelige verk, dreide mye av hans arbeid seg om teologi, mystisisme og alkymi. Jordens siste dager kommer i løpet av 48 år, i 2060, skal man tro Newtons kalkulasjoner. Han baserte sine utregninger på Det Nye Testamentet og Daniels bok.

I nasjonalbibliotekets samling finner man mange manuskripter om mystisisme, analyser av hellige bøker og forskjellige forsøk på å finne ut når jordens endelikt og hvordan tempelet i Jerusalem hadde sett ut. Newton tegnet også kart vedrørende mytiske hendelser for å hjelpe seg i sine utregninger om jordens siste dager.

– Slik vi ser det, er det en motsetning mellom naturvitenskap og rasjonalisme og teologi, mystisisme og tro. Men i hans tankegang, som et produkt av hans tid, var en del av å forstå naturloven å forstå hvordan verden fungerte. Historiestadiet var et forskningsområde for ham, forklarer kurator ved nasjonalbibliotekets humanvitenskapelige samling, Milka Levy-Rubin til Ha’aretz.

 

Endret kristendommens holdning til jøder

Newtons teologiske dokumenter er viktige, ikke bare på grunn av den intellektuelle informasjonen de gir, forklarer Levy-Rubin videre, men på grunn av den historiske innflytelsen de hadde. Newton tilhørte en gruppe teologer som til slutt klarte å endre kristendommens holdninger, kanskje spesielt holdningen i forhold til jøder. Inntil da mente kristne at jødenes lidelser var en bekreftelse på sannheten i den kristne tro. Med renessansen derimot begynte kristne teologer å lese Bibelen på nytt, inkludert Det Gamle Testamentet. Jødenes plass i historien ble nå sett i et nytt lys, hvor jødenes historiske rolle ikke hadde tatt slutt. Kristne begynte å tro i stedet at jødene ville returnere til sitt hjemland, hvilket de igjen mente ville være begynnelsen på at Jesus kommer tilbake, forklarer Levy-Rubin til Ha’aretz.

Newton argumenterte, ut fra Bibelens profetier, at jødene kom til å vende tilbake til Det hellige land, skriver Stephen Spector i boken Evangelicals and Israel, The Story of American Christian Zionism.

Du kan gå inn og se Newtons verker med din egne øyne på nasjonalbibliotekets nettsider.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart