Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)
Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)

Iranerne går til valgurnene

I dag skal iranerne velge mellom en religiøs og en politisk tøff linje. Det er ventet at Khamenei vil styrke sin makt i forhold til Ahmadinejad.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I dag er det valg til parlamentet i Iran. Det er ventet at valgresultatet vil styrke makten til ayatollah Ali Khamenei ytterligere i forhold til president Mahmoud Ahmadinejad.

Men i utenrikspolitikken har ikke iranerne noe reellt alternativ. Begge rivalene er enige om å fortsette atomprogrammet og ha en tøff utenrikspolitisk linje.

Ved sist valg i landet, presidentvalget i 2009, brukte myndighetene tøff vold mot demonstranter som protesterte mot valgfuks. Den offisielle opptellingen ga Ahmadinejad flest stemmer, men åpenbar og utildekket valgfusk forekom flere steder i landet. Skulle prosentandelen velgere bli lav i år, kan det tolkes som at misnøyen etter valget i 2009 fortsatt er stor, tror Jerusalem Post.

Mange mener protestene i Teherans gater i 2009, var en viktig inspirasjon for demonstrantene som dro i gang protestene i arabiske land fra tidlig i 2011.

Iran er i en vanskelig økonomisk situasjon.  Sanksjoner fra EU og USA gjør sin virkning, inflasjonen er på 21 prosent. De som er kritiske til Ahmadinejad hevder dette er hans skyld, siden han i 2010 innførte faste månedlige utbetalinger til innbyggerne i stedet for subsidier på bensin og mat.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart