Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (fremst, m. flaske i hånden) avla et offisielt besøk ved Yad Vashem i januar 2012. (Foto: USAs ambassade i Tel Aviv)
USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (fremst, m. flaske i hånden) avla et offisielt besøk ved Yad Vashem i januar 2012. (Foto: USAs ambassade i Tel Aviv)

Riktig å «tvinge» statsledere til å besøke Yad Vashem?

I mange tiår har det vært offisiell protokoll at alle utenlandske offentlige personer som besøker Israel, må avlegge et besøk på Holocaust-museet. Flere og flere israelere ønsker en revurdering av denne praksisen.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Dersom du er medlem av en regjering i et annet land og skal på offisielt besøk til Israel for første gnag, er du ifølge israelsk lov forpliktet på å innom Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Reiser du til Israel på nytt etter å ha endt opp som statsoverhode (president, statsminister og liknende), vil du bli «tvunget» til å avlegge besøket på nytt.

I mange tiår har dette vært offentlig israelsk politikk. Utenlandske politikere som ikke har ønsket å avlegge et besøk på Holocaust-senteret, har i det minste tidligere blitt bedt om å ikke komme i det hele tatt.

Men flere og flere israelere, selv medlemmer av den sittende regjeringen, ønsker nå å debattere en endring av denne praksisen. Israels kritikere gis også vann på mølla gjennom den gjeldende praksisen, når de hevder at landet «utnytter Holocaust» til sin egen fordel, forklarer Times of Israel.

Jødisk historie mer enn Holocaust
En av dem som er imot tradisjonen er tidligere ordstyrer i Knesset og formann i Jewish Agency, Avraham Burg.

– Jeg tror ikke Yad Vashem burde være «porten» som enhver offisiell gjest må gå gjennom, fordi det i praksis er følelsesmessig utpressing, mener han.

Avraham Burg (Foto: Beautiful Faces of Palestine)
Avraham Burg (Foto: Beautiful Faces of Palestine)

Israel og jødene har så mye mer historie enn bare Holocaust, påpeker Burg.

– Hele den jødiske historien er for de fleste israelere er noe som skjedde mellom 1933-1945. Det er ikke hele vår historie. Vi kan ikke ta å velge ut et manipulerende kapittel og si at «dette er alt», sier han.

Ifølge Burg er det så mange andre steder utenlandske politikere kan besøke når de kommer til Israel, som ikke understreker den israelske følelsen av at «alle er imot oss».

– Jeg ønsker at besøkende skal komme til Midtøsten og se en annerledes virkelighet. Jeg ønsker at besøkende skal komme og si «Wow, det er mulig å ha et Midtøsten som er en vugge for de monoteistiske sivilisasjonene og der jødedom, kristendom og islam lever sammen.» Jeg håper at en dag vil mennesker komme her og skue steder hvor tro og troende kan leve sammen. Det burde være budskapet de kunne ta med hjem, sier han videre.

Kompleks og sensitiv sak
Minister uten portefølje, Yossi Peled, er også enig i dette. Hans far ble drept i Auschwitz, mens han selv ble gjemt bort av en kristen familie i Libanon.

Yossi Peled (Foto: Wikipedia)
Yossi Peled (Foto: Wikipedia)

– Etter min mening er det verken mulig eller passende å forplikte besøkende til staten Israel å besøke Yad Vashem. Å behandle «Shoah» er en kompleks, sensitiv og meningsfull sak. Et besøk burde være et resultat av et personlig valg, tror 71-åringen.

Maktmisbruk?
– Dersom en statsgjest kommer, la oss si en amerikansk general, og du ønsker å tvinge ham til å ta en beslutning [til din fordel], er det beste du kan gjøre å vise ham Yad Vashem og forklare ham at etter Shoah finnes det ikke noe annet alternativ enn å akseptere alt Israel ønsker å gjøre, påstår den israelske historikeren Moshe Zimmerman ironisk.

Moshe Zimmerman (Foto: Beautiful Faces of Palestine)
Moshe Zimmerman (Foto: Beautiful Faces of Palestine)

Uten at han sier det eksplisitt, er det tydelig at han mener det minner om maktmisbruk.

– Vi bruker folks [kollektive] kunnskap om Shoah ikke bare for å få verden til å forstå at vi er blitt traumatisert, men også når det gjelder spesifikke mål i internasjonal politikk – særlig når det gjelder palestinerne. Denne tendensen i israelsk politikk blir sterkere over tid. Det var ikke eksplisitt i 1948, men har blitt mer og mer eksplisitt over tid, påpeker han.

Skapt argument om «europeisk problem»?
Zimmerman er i Israel kjent som en vestreorientert personlighet, men skal også få støtte for sitt syn på denne saken på høyresiden. En av dem som støtter ham er bosetter Yishai Hughes.

– I tiår har israelske regjeringen utnyttet folks kunnskap om Holocaust for å påføre skyldsfølelse og stilne legitim uenighet med kontroversiell politikk.

Hughes tror også at Israels fokus på Yad Vashem og Holocaust kan ha ført fram til at palestinerne nå argumenterer for jødeutryddingene som et europeisk problem, og at en jødisk stat derfor burde finne sted på europeisk jord.

Avviser argumentene
Utenriksdepartementet avviser imidlertid argumentene og sier at ved å vise politikere jødenes lidelser under Holocaust, vil de besøkende både tenke på fortiden og lære om framtiden.

Hva mener du? Bør Israel fortsette sin årelange praksis og forplikte besøkende statsledere på å besøke Yad Vashem?

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart