Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kastet steiner for å stanse pilegrimer

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.
Torsdag og fredag markerte palestinerne årsdagen for opprettelsen av staten Israel, som de kaller ”den store katastrofen”. Tusener deltok i demonstrasjoner, som flere steder eskalerte til voldelige opptøyer.

Årsdagen ble markert både torsdag 14. mai, på datoen da staten Israel ble opprettet i 1948, og fredag 15. mai, datoen da seks arabiske naboland angrep den én dag gamle jødiske staten og startet uavhengighetskrigen. ”Nakba”, som betyr ”katastrofen”, henviser til opprettelsen av en jødisk stat og til at mange arabiske innbyggere flyktet fra landområdet under den påfølgende krigen. Nakba-dagen markeres årlig med store demonstrasjoner, som ofte blir voldelige.

 

Raste mot pilegrimer ved Josefs grav

15. mai oppsto sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker i Nablus. Mer enn tusen bosettere fra nærområdet kom dit med buss fredag morgen som pilegrimer for å besøke Josefs grav. Josef var en av sønnene til Jakob, som siden fikk navnet Israel og som er Israel-folkets stamfar. Siden onsdag har 3.000 jødiske pilegrimer besøkt dette stedet. Israelske soldater sperret veien til det hellige stedet for å ivareta sikkerheten deres. Om lag 200 demonstranter gikk til angrep mot soldatene som voktet pilegrimene. Demonstrantene kastet steiner og brennende bildekk. Det opplyser IDF til Ynetnews.com. Palestinske kilder sier at ti personer ble skadet i sammenstøtene. Kildene hevder at de israelske styrkene skjøt mot demonstrantene både med gummikuler og skarp ammunisjon. IDF benekter å ha skutt med skarpt mot demonstrantene.

 

Steinkasting og flaggbrenning

En demonstrasjon utenfor Ofer fengsel i nærheten av Beitunia og Ramallah, eskalerte også til det voldelige. Flere hundre demonstranter deltok. Noen kastet steiner, mens andre tråkket på israelske flagg og brente flaggene. Syv demonstranter ble skadet ifølge palestinske førstehjelpere, skriver Times of Israel.

Flere palestinske grupper publiserte annonser med slagord om ”palestinsk enhet gjennom Jihad”. Den palestinske motstandskomiteens annonse sa at ”det som ble tatt med makt, skal tas tilbake med makt”.

 

Retten til å vende tilbake

Den islamske bevegelsen samlet tusenvis til demonstrasjon i Ofer-skogen i Nord-Israel.

– Det palestinske folket vil snart vende tilbake til landet de ble drevet i eksil fra, ropte demonstrantene.

Slagordene og utsagn fra demonstrantene forteller at målet for bevegelsen ikke er begrenset til å opprette en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza. Det handler like mye om retten til å vende tilbake til Israel – en rett som ville sette jødene i mindretall i sin egen stat dersom den skulle bli akseptert.

Hos Ha’aretz kan du se en bildeserie fra demonstrasjonene på Nakba-dagen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart