Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Tel Aviv blir et mål i neste krig

Tel Aviv-området blir et hovedmål for fiendens raketter i neste krig, varsler det israelske sivilforsvaret.

I juli 2006 var Israel i selvforsvarskrig mot Hizbollah, som hadde innledet konflikten ved å kidnappe to israelske soldater. I løpet av krigen avfyrte terrorgruppen mellom 3.970 og 4.228 raketter mot israelske byer og landsbyer i Nord-Israel. Det tilsvarer 100 raketter om dagen. 95 prosent av disse rakettene var Katyusha-raketter, med en rekkevidde på under 30 kilometer.

Tel Aviv er truet
Heldigvis for Israel var ikke Hizbollah særlig godt utstyrt med langdistanseraketter som kunne nå til sentrale byer i Israel, som Tel Aviv eller Netanya. Slik vil det imidlertid ikke bli i neste krig, skal vi tro lederen for IDFs sivilforsvar i Gush Dan-regionen i Sentral-Israel.

– Faren har igjen nådd Tel Aviv. Under et hvilket som helst krigsscenario vil den bli truffet av et stort antall raketter, raketter som er presise og dødelige. Likevel, vår evne til å ta hånd om slike raketter har også blitt bedre, forklarer oberst Adam Zussman.

Denne måneden er det 20 år siden raketter for første gang rammet sentrale deler av Israel, Saddam Husseins Schud-raketter i begynnelsen av Gulf-krigen i januar 1991. I den forbindelse gav oberst Zussman et intervju til Ha’aretz om hvilke trusler denne delen av Israel står overfor.

Vil opplyse befolkningen
Zussmann har ansvaret for beredskapen i Israels tettest befolkede område. Tel Aviv med omegn alene utgjør 1,5 millioner mennesker. Til sammen har Gush Dan, kystsletten som utgjør det sentrale Israel, 3,2 millioner innbyggere. Derfor har sivilforsvarsmyndighetene bestemt seg for at tiden er inne til å forklare israelerne i området hva det har i vente.

– Uten tvil er Gush Dan-regionen det mest truede området. Alle distriktene er nå innenfor fiendens rekkevidde, men terrororganisasjonene har evnen og motivasjonen til å ramme Dan-regionen. Denne gangen, i motsetning til Den andre Libanon-krigen og selvforsvarskrigen på Gaza-stripen, har de langdistansevåpen i store kvantum og de er mer dødelige. Vi vet hva disse granatene og rakettene vil gjøre, når vi snakker om antallet omkomne og skader på infrastruktur og bygninger, sier Zussman.

Vil bli truffet
Han legger ingenting imellom når han skal forklare hvilken posisjon Tel Aviv vil få i en ny konflikt med Israels naboland eller terrorgrupper.

– Vi vet at denne byen vil bli truffet i neste runde. Vi vet ikke om det vil skje på kampenes første dag. Det er fiendens beslutning – og de har evnen, sier Zussman.

Det forventede skadeomfanget av titalls raketter med store stridshoder vil bli enormt. Det kan bli hundrevis av omkomne, stort antall ødelagte bygninger og skader på infrastrukturen.

Sosioøkonomisk senter
Et slikt omfang er regnet ut fra et scenario med krig mot Syria, Hamas og Hizbollah samtidig, kanskje også med Iran. Men Zussman understreker at selv om krigen kun blir kjempet på én front, i nord eller i sør, har både Hamas og Hizbollah kapasitet til å avfyre titalls raketter mot Tel Aviv.

– Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sier rett ut at Tel Aviv er staten Israels sosioøkonomiske senter og at han vil gjøre alt han kan for å nå det, forklarer han.

Har informert Tel Avivs ordfører
Sivilforsvaret deler inn hele Israel i to kategorier: De som blir angrepet og de som må ta imot dem som flykter fra områdene under angrep. Gush Dan er nå flyttet over i den første kategorien.

– Vi har lagt fram scenarioet for Tel Aviv-ordfører Ron Huldai og hans medhjelpere. De var ikke overrasket, sier Zussman.

Blant annet må myndighetene i Tel Aviv finne underjordiske fasiliteter som midlertidig kan huse sivile som lever i gamle eller ubeskyttede hus. Store underjordiske parkeringsgarasjer vil trolig bli brukt som midlertidige tilfluktsrom. På sikt trenger hver eneste innbygger i Tel Aviv tilgang til underjordiske bomberom.

Tilbake til kafeene
Zussman understreker at den første raketten vil komme «som et smell», helt uventet og skape kaos. Deretter sier han, som et vitnesbyrd om at Israel har vært ute en vinternatt før: «Mitt mål er å få innbyggerne tilbake i kafeene igjen så raskt som mulig», sier han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart