Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Skjermdump fra VG (til venstre), NRK (til høyre) og Nettavisen (nede) tirsdag ettermiddag. Hvor ble det av Hamas?
Skjermdump fra VG (til venstre), NRK (til høyre) og Nettavisen (nede) tirsdag ettermiddag. Hvor ble det av Hamas?

NRK og Nettavisen hoppet bukk over Hamas

Tirsdag ettermiddag brøt Hamas våpenhvilen med nye rakettangrep mot Israel. Men på forsiden av NRK og Nettavisen var det kun Israels reaksjon som var interessant de første timene.

Da en rekke medier i ettermiddag fortalte at Israel igjen hadde blitt angrepet av raketter fra Gaza, og derfor reagert med nye luftangrep, hoppet allmennkringkasteren NRK bukk over Hamas’ våpenhvilebrudd da de laget forsideoppslaget til Nrk.no.

”Ber militæret om å angripe Gaza”, var alt rikskringkastingens nettavis fortalte deg på forsiden de første timene.

At det var Hamas som sto for våpenhvilebruddet, og at dette var 11. gangen Hamas enten brøt eller avviste en våpenhvile i løpet av sommerens konflikt med Israel, var forsideoppslaget fullstendig strippet for informasjon om.

Også i selve artikkelen er det Israel som er det handlende subjektet. Overskriften lyder: ”Angriper Gaza og kaller tilbake forhandlere etter rakettangrep mot Israel”. Ingressen fortsetter i samme stil: ”Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber det israelske militæret om å angripe Gazastripen etter tirsdagens rakettangrep mot Israel. Ifølge Reuters har flyangrep mot Gaza allerede funnet sted.” Først i brødteksten formidles det med tydelighet at Hamas har brutt en våpenhvile – men dette fortelles i form av et sitat fra en talsmann for det israelske forsvaret.

 

Et velkjent mønster

Her følger NRK et mønster vi kjenner altfor godt fra før. Mønsteret der Israel gjøres til det eneste handlende subjektet i historien. Mønsteret som får det israelske forsvarets reaksjoner til i stedet å fremstå som aksjoner – uten noen nevneverdig årsaksforklaring. Slik underkommuniseres nok en gang de notoriske rakettangrepene som terrororganisasjonen Hamas kontinuerlig retter mot uskyldige sivile i Israel.

Denne gangen følger også Nettavisen det samme sporet. ”Beordrer nye angrep mot Gaza”, skrev de til overskrift på forsiden etter at våpenhvilebruddet ble kjent. Heller ikke der var Hamas’ våpenhvilebrudd nevnt. I artikkelen fortsetter Nettavisen på samme vis. ”Netanyahu beordrer nye angrep mot Gaza”, er overskriften. ”Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber det israelske militæret om å angripe Gazastripen som følge av rakettangrepene derfra”, lyder ingressen. Slik kamuflerer også de at Hamas brøt våpenhvilen – for alle andre enn de som oppmerksomt leser hele brødteksten.

Den samme kamuflasjen utføres også av VG. Selv om de, i motsetning til NRK og Nettavisen, tok med i forsideoppslaget at det hadde forekommet rakettangrep mot Israel først, vinklet også de saken med Israel som eneste subjekt. Fokuset var ikke at Israel hadde blitt angrepet, men at Israel svarte. I overskriften på VGs artikkel nevnes ikke rakettangrepene mot Israel med ett ord. ”Nye bomber mot Gaza – Israels forhandlere kalt hjem”, leser vi.

Senere tirsdag kveld forandret NRK forsideoppslaget til dette: ”Angriper Gaza etter rakettangrep … og kaller tilbake forhandlere”. Etter noen timer får nye lesere i det minste se på forsiden at det var en foranledning til Israels angrep. Men Israel er fortsatt subjektet som er i fokus. Så mønsteret er ikke brutt av den grunn.

 

Våpenhvilebruddet

Det var om lag klokken kvart på tre norsk tid tirsdag ettermiddag at det kom meldinger om at tre raketter hadde blitt avfyrt fra Gaza mot byen Beersheba sør i Israel. Det var disse angrepene som brøt den pågående våpenhvilen, som har vart siden forrige onsdag, og som i går ble forlenget med ett døgn til, og derfor var avtalt å vare frem til midnatt.

Times of Israel skriver at innbyggere i Beersheba fortalte at de hørte lyden av flere store eksplosjoner utenfor byen. Rakettene falt ned i åpne områder, og forårsaket ikke skade på personer eller bygninger.

– Rakettene er et grovt og direkte brudd på våpenhvilen som Hamas selv har forpliktet seg på, uttalte talsmann Mark Regev fra statsministerens kontor kort tid etter angrepene.

De påfølgende to timene gjennomførte det israelske forsvaret ti luftangrep mot terrorbaser på Gaza-stripen. Ingen palestinere skal ha blitt skadet i disse angrepene, ifølge Hamas’ egen Al-Aqsa Radio.

I løpet av det samme tidsrommet besluttet Israel å trekke seg ut av forhandlingssamtalene i Egypt. De har hele tiden hatt som prinsipp å ikke forhandle med en motpart som samtidig går til angrep.

Videre utover tirsdag kveld er det avfyrt totalt minst ni raketter mot Israel, og det israelske luftvåpenet har angrepet til sammen 25 terrorbaser i Gaza. Tre palestinere skal være skadet i angrepene.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart