Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Midtøsten-logikk

Når Israel trekker seg tilbake fra Gaza, vil folk i Vesten vente at de palestinske lederne sier og tenker at nå er det skapt en mulighet for fred, og den må utnyttes.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Nå skal hele verden få se at palestinerne kan styre seg selv i Gaza – vi skal få bort korrupsjonen og ha et ekte demokrati. Israelerne skal få se at fred er en fordel for alle parter. Alt hat i medier og skolebøker må fjernes, det må skapes en atmosfære av tillit.
Så langt den vestlige logikken, slik mange vestlige tror at palestinerne tenker.

Virkeligheten
Virkeligheten slik den avtegner seg som stadig mer sannsynlig, er dessverre helt annerledes:

Det vil ikke bli noen reduksjon i hat- og voldspropagandaen i de palestinske områdene.

Det vil ikke bli noen stabil palestinsk regjering med kontroll over hele Gazastripen. Det palestinske styret vil ikke en gang forsøke hardt å få til dette.

Palestinerne vil overse alle forpliktelser i «veikartet» og i avtaler om å stanse terroren og avvæpne radikale grupper. Man vil bare forlange at Israel holder sine forpliktelser, men selv ikke holde noe og ikke gi noen innrømmelser.

Israels tilbaketrekning vil bli framstilt som en seier for «revolusjonær vold» (det vi kaller terror), og dermed legge grunnlag for mer av det samme.

De palestinske sikkerhetsstyrkene vil bare se på at både Hamas, Islamsk Jihad og Fatah angriper Israel. De vil skrike opp hver gang Israel svarer. De største taperne i den fortsatte krigen vil være palestinerne selv.

Det vil være meget liten innsats mot korrupsjon. Penger fra Vesten vil fortsatt forsvinne sporløst.

De palestinske lederne vil fortsatt unngå ordentlig demokrati og virkelig frie valg. Hvis de skulle slippe det fri, risikerer de at den islamistiske organisasjonen Hamas overtar.

Kort sagt: Palestinerne vil igjen leve opp til det som er sagt om dem i mange år: De lar aldri en anledning gå fra seg til å la en anledning gå fra seg.

Burde Israel trekke seg ut?
Hvis ingenting endrer seg, burde Israel da ha trukket seg ut? Rubin mener at det er gode argumenter for det, tross alt. Dersom ordentlige forhandlinger ikke er mulig, bør Israel fastsette grensene slik det tjener landet best inntil en varig ordning kan komme på plass.

Det er å håpe at med Israel ute av Gaza, vil flest mulig palestinere se de virkelige grunnene til deres dårlige situasjon.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart