Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Den omstridte palestinske menneskerettighetsaktivisten Shawan Jabarin kommer til Norge. (Foto: Den internasjonale straffedomstolen)
Den omstridte menneskerettighetsaktivisten Shawan Jabarin kommer til Norge. (Foto: Den internasjonale straffedomstolen)

Norsk Folkehjelp, PRIO og KLP åpner dørene for palestiner med terrorbånd

Shawan Jabarin er en menneskerettighetsaktivist med tette bånd til terrorgruppe, ifølge israelsk høyesterett.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Flere norske organisasjoner får i april besøk av palestineren Shawan Jabarin. Han er invitert til Norge av Norsk Folkehjelp. I tillegg til å være direktør for den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq er Jabarin også representant for Human Rights Watch. Men det er ikke de rollene som gjør han omstridt. Jabarin har ifølge en dom i israelsk høyesterett tette bånd til Folkefronten for Palestinas Frigjøring (PFLP), som av USA, EU, Canada, Israel og flere andre regnes som en terrororganisasjon.

Folkefronten for Palestinas Frigjøring er en paramilitær, marxistisk orientert, palestinsk organisasjon og parti som har stått bak selvmordsbomber, flykapringer, skytinger og andre terrorangrep rettet mot sivile. Jabarin er flere ganger pågrepet av israelske styrker for å ha rekruttert medlemmer til terrororganisasjonen.

Derfor har israelsk høyesterett tidligere omtalt Jabarin som «Dr Jekyll og Mr Hyde», ved at han ved noen anledninger fungerer som en menneskerettighetsaktivist, mens han andre ganger er en aktivist for en terrororganisasjon som ikke har nølt med å drepe sivile – to roller som egentlig burde være ganske selvmotsigende.

Nå åpner flere norske organisasjoner sine dører for palestineren. Onsdag 5. april er Jabarin invitert til et morgenmøte hos Peace Research Institute Oslo (PRIO). To dager senere, fredag 7. april, er han invitert til KLP for å holde foredrag for Norsk forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer. Temaet for møtet vil være investeringer i selskaper med virksomhet i de okkuperte palestinske områdene, med et særlig fokus på israelske bankers finansiering av bosettinger.

Ifølge NGO Monitor, en vaktbikkje og kritiker av ikke-statlige organisasjoner som angriper Israel, er Al-Haq framtredende i BDS-kampanjen mot Israel. De leverer også regelmessig søksmål mot israelske myndigheter og politisk motiverte rapporter til FNs menneskerettighetsråd og andre internasjonale organer. Al-Haq var en aktiv deltaker under Durban-konferansen i 2001, hvor det kom fram mange grove eksempler på demonisering av Israel og jødehets.

Al-Haq fikk til sammen 3,2 millioner kroner i støtte fra Norge i årene 2015 og 2016.

MIFF har spurt den israelske ambassaden i Oslo hvorfor Jabarin tilsynelatende får lov til å reise ut gjennom israelske grensestasjoner nå, mens han tidligere har blitt nektet utreise på grunn av sine terrorforbindelser. Ambassaden svarer at den ikke kan kommentere dette, siden det er en sikkerhetssak.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart