Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Finansdepartementet vil svekke shekelen

Den israelske økonomien går nesten for bra om dagen. Nå ønsker finansdepartementet å svekke shekelen mot dollaren og euroen og senke inflasjonen.

Israels Bank har i månedsvis kjøpt inn titalls milliarder i utenlandsk valuta i bytte mot shekel, i et forsøk på å dempe presset på shekel-kursen. Men dette har ikke hjulpet. Den israelske myntenheten fortsetter å styrke seg mot de viktigste valutaene, dollar og euro.

Fjerner skattefritak
Tirsdag forrige uke offentliggjorde finansdepartementet nok en plan for å styre valutaen. Gjennom å fjerne et skattefritak for utenlandske investorer, ønsker departementet å ta opp kampen mot strømmen av spekulative penger som har styrket shekelen i så lang tid.

Når israelere kjøper statlige korttidsobligasjoner må de betale 15 prosent i skatt. Utenlandske investorer har sluppet unna denne skatten, men dette unntaket skal nå altså bort.

Sank etter nyheten
Da nyheten kom sank shekelen med 1,1 prosent mot dollaren og landet på en vekslingsrate på 3,656 shekel per dollar. Før nyheten kom var vekslingsraten på 3,6158. Tidligere denne måneden nådde man den høyeste kursen på 27 måneder, 3,528 shekel per dollar.

Utenriksdepartementet sier de økende investeringene kommer som følge av den høye fortjenesten man oppnår i forhold til de lave styringsrentene i de fleste I-land. Det nye tiltaket vil forhåpentligvis være til hjelp mot dette, håper man.

Motstandsdyktig økonomi
– Den styrkede shekelen de siste årene kommer hovedsakelig av den israelske økonomien og dens motstandsdyktighet mot den globale økonomiske krisen, forklarer finansdepartementet i en pressemelding.

– I løpet av den siste tiden, i tillegg til svært ønskelig utenlandsk investering i den israelske økonomien, har vi blitt vitner til en betydelig økning i tilsiget av utenlandsk valuta, med den hensikt å skape valutafortjenester på kort sikt, på grunn av gapet mellom styringsrenten i Israel og i utlandet, så vel som andre grunner, fortsetter departementet.

Når rentenivået i et land er høyere enn sammenlignbare økonomier, vil det ofte føre til økte utenlandske investeringer i landets valuta. Følgene for den lokale valutaen blir verdistigning, som igjen svekker konkurranseevnen på eksportmarkedet for den lokale økonomien.

Høyere inflasjon
Presset i økonomien har også ført til en høyere inflasjon. På tross av at Israels sentralbank økte styringsrenten med et kvart prosentpoeng til 2,25 prosent, tror man ikke man klarer å styre inflasjonen innenfor målet på 2-3 prosent årlig før tidligst andre kvartal i 2012. Sterkt økende boligpriser, som blant annet skyldes tungt byråkratisk byggelovverk, har presset inflasjonsnivået ytterligere.

Et panel nedsatt av regjeringen undersøker nå også andre verktøy som kan brukes til å svekke verdien på shekelen til et mer normalt nivå.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart