Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel skal samarbeide med Egypt og PA på gassfelt utenfor Gazastripen

Det israelske gassfeltet Leviathan utenfor kysten av Haifa. (Foto: IDF Spokeperson)
Naturgassen ble oppdaget for over to tiår siden.

Israel vil samarbeide med Egypt og palestinske selvstyremyndigheter (PA) om utviklingen av et gassfelt i Middelhavet utenfor den Hamas-kontrollerte Gazastripen. Statsministerens kontor mener det vil føre til «utvikling av palestinsk økonomi og opprettholde regional stabilitet».

Prosjektet vil fortsette i samarbeid med sikkerhetsbyråer, i direkte samtaler med Egypt og i koordinasjon med palestinske myndigheter.

Israel ønsket å være med på utviklingen av gassfeltet etter at det nasjonale sikkerhetsrådet undersøkte Israels interesser i prosjektet, med tanke på sikkerhet og diplomatiske interesser, skriver Jerusalem Post.

EGAS, et gasselskap eid av den egyptiske regjeringen, forventes å utvikle gassfeltet rundt 30 kilometer fra kysten av Gazastripen. Det er anslått at gassfeltet inneholder mer enn én billion kubikkfot naturgass.

Det er større mengder enn behovet på Gaza og de PA-kontrollerte områdene på Vestbredden. Etter planen skal resten eksporteres.

Israel, Egypt og PA gjenopplivet samtalene om å utvikle gassfeltet utenfor Gazastripen etter at Russland invaderte Ukraina i fjor. Krigen har gjort at europeiske land har sett etter alternativer til russisk gass.

Inntektene fra gassfeltet skal hjelpe de palestinske myndighetene.

Offisielt har ikke Hamas vært en del av forhandlingene, men det er usannsynlig at prosjektet ville gått videre om det ikke i det minste var inngått en stilltiende avtale med terrorgruppen på Gazastripen.

Gassfeltet utenfor Gazastripen ble oppdaget i år 2000 og ble hyllet av den daværende palestinske lederen Yasir Arafat som en «gave fra Gud» dagen før han startet den dødelige Andre intifada mot Israel. På grunn av konflikten har gassen blitt liggende urørt i over to tiår.

Utenfor kysten av Gazastripen ligger det store mengder gass. Nå skal den hentes opp. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart