Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Lapid vil være en «ny type politiker»

Yair Lapid (Foto: Wikipedia)
Yair Lapid (Foto: Wikipedia)
Den tidligere israelske journalisten Yair Lapid ønsker å danne et nytt israelsk parti, som skal være en kontrast til korrupsjonen som har blitt avdekket i andre partier de siste årene.

Tidligere Yedioth Aharonoth-spaltist Yair Lapid var også et svært populært ansikt på israelsk fjernsyn. I det israelske medieflaggskipet Channel 2 tjente han gode penger som anker på kanalens fjernsynsmagasin på fredager. Det var derfor mange som stusset da han tidligere i år valgte å trekke seg fra denne stillingen.

Framtidspartiet
Israelske journalister spekulerer i om årsaken til at han trakk seg var en ny lov som var i ferd med å bli vedtatt i Knesset, kalt «Lapid-loven». Mediepersonligheter som ønsker å bli politikere, må nå ha pause et halvt år før de kan starte med sin nye virksomhet. En lov som ikke er ulik den Bjarne Håkon Hansen ble offer for i Norge, da han sluttet som politiker for å begynne i rådgivingsbyrået First House.

Spekulasjonene i israelsk presse er ikke helt tatt ut av løse luften. Lapid  har nemlig lenge varslet at han ønsket å følge sin avdøde far Josefs fotspor over i politikken. Nå vil ifølge Israel Hayom snart danne partiet «Atid» (Framtid), i stedet for å forsøke og revitalisere andre partier som ligger nede med brukket rygg.

Står overfor mange utfordringer
Lenge trodde en Lapid ville ta over hans far gamle parti Shinui, et sentrumsparti som tidligere sanket godt med stemmer fra den delen av det israelske samfunnet som lar seg provosere av de ultra-ortodokse jødene. Men av frykt for å skremme fra seg velgere nettopp fra denne gruppen, skal han ha valgt å gå «solo».

Kilder nær den ferske politikeren hevder Lapid vil fokusere på middelklassen, og har tidligere uttalt i sine spalter at den israelske regjeringens budsjettpolitikk ødelegger for arbeiderklassen. Han ønsker ifølge kildene å danne «en ny, ren politikk».

Dersom statsminister Benjamin Netanyahus regjering holder stand ut valgperioden, vil det bli lyst ut nytt valg i Israel i november 2013. Da har i så fall Lapid litt over 1,5 år på å stable partistruktur, penger og velgere på beina. En stor utfordring han deretter står overfor, er israelsk valglovs forbud, for partier som tidligere ikke har hatt mandater på Knesset, mot å bruke mer enn 20 millioner kroner på valgkamp.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart