Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels nasjonalforsamling Knesset (Foto: Rachel Barenblat, flickr.com)
Israels nasjonalforsamling Knesset (Foto: Rachel Barenblat, flickr.com)

Knesset nær folkeavstemningsvedtak

Regjeringens forslag om å avholde folkeavstemning om framtidige tilbaketrekninger fra Vestbredden fikk torsdag morgen grønt lys under første behandling i Knesset.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Lovforslaget er «designet» av statsminister Benjamin Netanyahu, for å redde en regjering der tostatsløsningen er et splittende spørsmål. Alle framtidige fredsavtaler eller ensidige tilbaketrekningsplaner må godkjennes av det israelske folket, om forslaget kommer seg gjennom de to neste voteringsrundene.

Times of Israel rapporterer at 66 Knesset-representanter stemte for forslaget, mens 45 stemte imot, i det siste plenumsmøtet før sommerferien torsdag morgen. De to siste voteringsrundene, eller «høringene» som de kaller dem i Israel, vil finne sted kort tid etter at nasjonalforsamlingen er tilbake.

Israel har i realiteten ingen grunnlov, men har «basisloven» som er så tung at Høyesterett ikke kan røre den og kreve den endret. I 2010, da den forrige Netanyahu-ledede koalisjonen bestemte at alle framtidige fredsavtaler må godkjennes med to-tredjedels Knesset-flertall, var det en endring av basisloven. Denne endringen er grunnlaget som forslaget om folkeavstemning søker å forsterke.

Sperregrensen økes
Kun timer etter at forslaget ble stemt gjennom første høring, skjedde det samme med et annet lovendringsforslag, opplyser Yedioth Aharonoth. Regjeringen ønsker å innføre en rekke endringer i valglovene, for å sikre en mer stabil nasjonalforsamling med større partier.

Det betyr at sperregrensen er økt fra 2 til 4 prosent, forøvrig det samme som den er i Norge. Men forslaget er svært upopulært blant politikere fra mindre partier. Zahava Gal-On fra Meretz gråt på talerstolen i nasjonalforsamlingen, da hun skulle uttrykke sin motstand mot endringen.

Gal-On stod i flere minutter på talerstolen uten å si et ord og ble etterhvert støttet av hennes partifelle Nitzan Horowitz og Ahmed Tibi i United Arab List, som stod helt i ro med ansiktet mot veggen bak henne.

64 Knesset-medlemmer stemte for og 46 imot lovforslaget, i den første høringen. Det er imidlertid lite trolig at loven overlever de to neste voteringsrundene, uten at regjeringen kompromisser med småpartiene. Også regjeringspartiet Hatnua, med sine sju representanter i Knesset, har nektet å stille seg bak sine egne koalisjonspartnere i denne saken.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart