Femdagersuke

Israel har ennå ikke innført femdagersuke. Den eneste fridagen er sabbaten (som er fra fredag kveld til lørdag kveld, lørdagen er altså fridag). Fredagen er riktignok en redusert dag (maksimalt fem arbeidstimer), siden folk skal forberede seg for sabbaten. Men israelerne går på arbeid og skole alle ukedager unntatt lørdagen.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Israel har ennå ikke innført femdagersuke. Den eneste fridagen er sabbaten (som er fra fredag kveld til lørdag kveld, lørdagen er altså fridag). Fredagen er riktignok en redusert dag (maksimalt fem arbeidstimer), siden folk skal forberede seg for sabbaten. Men israelerne går på arbeid og skole alle ukedager unntatt lørdagen.

2. april hadde Jerusalem Post en lederartikkel om dette. Der går avisen sterkt inn for en av de løsningene som blir drøftet nå: Innfør en todagers weekend, med fri både lørdag og søndag. Bakgrunnen er at et medlem av Knesset, Leah Ness fra Likud, har fremmet et lovforslag om dette.
Mange er i og for seg enige i dette. Problemet er den reduserte arbeidsdagen fredag, som fortsatt må være der på grunn av sabbaten. Det vil gi noe som ikke er en femdagers-uke, men en fire-og-en-halv-dagers uke. Mange mener at Israel ikke har råd til dette.

Jerusalem Post mener at det vil koste lite. Forutsetningen er nemlig at folk skal jobbe tilsvarende mer fra mandag til torsdag. Skoledagene vil også bli lengre for å gjøre opp for en ekstra fridag i uken. Det vil si at folk får mindre fritid i uken, den vil bli forskjøvet til helgen.

Strid om sabbaten
Når sabbaten er eneste fridag som nå, er det mye som blir vanskelig. Butikkene er stengt (unntatt i arabiske områder), så fridagen blir ikke en handledag. Riktignok finnes det strøk utenfor byene hvor det er tillatt å holde åpent. Dermed mister sabbaten mer sin karakter av helligdag og fridag. Dette øker spenningen mellom de religiøse (som vil at mest mulig skal vær stengt) og de sekulære (som vil bruke fridagen til å gjøre det de ikke rekker ellers i uken).

Etter forslaget skal alle handlesteder unntatt spisesteder og underholdningssteder være stengt på sabbaten. Derimot skal butikker kunne være åpne om søndagen. Da vi folk kunne få søndagen som handledag (slik vi har lørdagen her i Norge). Det vil også gjøre det mulig for familier uten bil å dra på dagsturer. (Nå står bussene på sabbaten i det meste av landet.)

Dersom forslaget blir vedtatt, vil det sikre en dag hvor flere kan holde flere av sabbatsbudene, tror Jerusalem Post, fordi mange aktiviteter kan legges til søndagen. Det vil også skape rettferdigere konkurranseforhold, for etter forslaget blir det like regler overalt (i jødiske områder) for hva som skal være stengt og hva som kan være åpent. Det vil bli betydelig mindre press mot sabbaten, mener avisen.
En ekstra fridag vil også være godt for turistnæringen. Det vil føre til at israelerne selv reiser mye mer i sitt eget land, tror avisen.

Men inntil videre har altså Israel seksdagersuke, med stadig større press for å drive ulike former for økonomisk virksomhet på sabbaten også.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart