Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Femdagersuke

Israel har ennå ikke innført femdagersuke. Den eneste fridagen er sabbaten (som er fra fredag kveld til lørdag kveld, lørdagen er altså fridag). Fredagen er riktignok en redusert dag (maksimalt fem arbeidstimer), siden folk skal forberede seg for sabbaten. Men israelerne går på arbeid og skole alle ukedager unntatt lørdagen.

Israel har ennå ikke innført femdagersuke. Den eneste fridagen er sabbaten (som er fra fredag kveld til lørdag kveld, lørdagen er altså fridag). Fredagen er riktignok en redusert dag (maksimalt fem arbeidstimer), siden folk skal forberede seg for sabbaten. Men israelerne går på arbeid og skole alle ukedager unntatt lørdagen.

2. april hadde Jerusalem Post en lederartikkel om dette. Der går avisen sterkt inn for en av de løsningene som blir drøftet nå: Innfør en todagers weekend, med fri både lørdag og søndag. Bakgrunnen er at et medlem av Knesset, Leah Ness fra Likud, har fremmet et lovforslag om dette.
Mange er i og for seg enige i dette. Problemet er den reduserte arbeidsdagen fredag, som fortsatt må være der på grunn av sabbaten. Det vil gi noe som ikke er en femdagers-uke, men en fire-og-en-halv-dagers uke. Mange mener at Israel ikke har råd til dette.

Jerusalem Post mener at det vil koste lite. Forutsetningen er nemlig at folk skal jobbe tilsvarende mer fra mandag til torsdag. Skoledagene vil også bli lengre for å gjøre opp for en ekstra fridag i uken. Det vil si at folk får mindre fritid i uken, den vil bli forskjøvet til helgen.

Strid om sabbaten
Når sabbaten er eneste fridag som nå, er det mye som blir vanskelig. Butikkene er stengt (unntatt i arabiske områder), så fridagen blir ikke en handledag. Riktignok finnes det strøk utenfor byene hvor det er tillatt å holde åpent. Dermed mister sabbaten mer sin karakter av helligdag og fridag. Dette øker spenningen mellom de religiøse (som vil at mest mulig skal vær stengt) og de sekulære (som vil bruke fridagen til å gjøre det de ikke rekker ellers i uken).

Etter forslaget skal alle handlesteder unntatt spisesteder og underholdningssteder være stengt på sabbaten. Derimot skal butikker kunne være åpne om søndagen. Da vi folk kunne få søndagen som handledag (slik vi har lørdagen her i Norge). Det vil også gjøre det mulig for familier uten bil å dra på dagsturer. (Nå står bussene på sabbaten i det meste av landet.)

Dersom forslaget blir vedtatt, vil det sikre en dag hvor flere kan holde flere av sabbatsbudene, tror Jerusalem Post, fordi mange aktiviteter kan legges til søndagen. Det vil også skape rettferdigere konkurranseforhold, for etter forslaget blir det like regler overalt (i jødiske områder) for hva som skal være stengt og hva som kan være åpent. Det vil bli betydelig mindre press mot sabbaten, mener avisen.
En ekstra fridag vil også være godt for turistnæringen. Det vil føre til at israelerne selv reiser mye mer i sitt eget land, tror avisen.

Men inntil videre har altså Israel seksdagersuke, med stadig større press for å drive ulike former for økonomisk virksomhet på sabbaten også.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart