Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

80.000 demonstrerte i Tel Aviv

Titusenvis av israelere protesterte mot regjeringens planer om å endre det juridiske systemet 14. januar 2023. (Foto: Flash90)
Store protester mot regjeringens planer om å reformere det juridiske systemet i Israel.

Titusenvis av mennesker trosset regnet lørdag kveld og samlet seg ved Habima-torvet i Tel Aviv for å protestere mot statsminister Benjamin Netanyahus nye regjering og deres planer for omfattende endringer i det israelske rettssystemet, skriver Times of Israel.

Politiet anslår at rundt 80.000 mennesker deltok i demonstrasjonen. Mange hadde kommet til Tel Aviv med busser fra andre steder av landet. Det ble også holdt demonstrasjoner i hovedstaden Jerusalem og i Haifa.

Demonstrantene gikk med paraplyer, israelske flagg og plakater som fordømte regjeringen. «Vi er trofaste mot uavhengighetserklæringen» og «Vi kjemper for demokratiet» var blant budskapene på plakatene.

Til tross advarsler fra politiet om at demonstrasjonen kunne bli voldelig og oppfordringen fra nasjonal sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir om å slå ned på enhver uro, gikk demonstrasjonen stort sett fredelig for seg.

Blant de som deltok i den store protesten var tidligere opposisjonsleder Tzipi Livni, tidligere statsminister Ehud Barak, leder av partiet Nasjonal Enhet og tidligere forsvarsminister Benny Gantz, tidligere IDF-sjef og politiker fra Nasjonal Enhet Gadi Eisenkot, leder av Arbeiderpartiet Merav Michaeli og leder av det arabiske partiet Ra’am Mansour Abbas.

Opposisjonsleder og tidligere statsminister Yair Lapid deltok ikke etter å ha blitt fortalt at han og Gantz ikke fikk lov til å tale til folkemengden.

Den store demonstrasjonen markerte starten på den andre uken med protester mot Netanyahu-regjeringens foreslåtte planer om å endre rettssystemet. Regjeringen ønsker å svekke høyesterett, slik at landets øverste domstol ikke lenger kan legge ned veto mot nye lover og politikk de anser som i strid med Israels grunnleggende lover.

Netanyahu og hans koalisjonsregjering vil også ha mer politisk kontroll over utnevnelsen av nye dommere.

Kritikerne mener at dette, sammen med andre planer, vil endre Israels demokratiske karakter og gi utøvende myndighet for mye makt.

Netanyahu sier de i hele valgkampen har vært åpne om at de ønsker å gjøre store endringer i det israelske rettssystemet. Han mener derfor at velgerne har gitt dem et klart mandat til å gjennomføre disse endringene ved å gi dem et flertall i nasjonalforsamlingen.

– For to måneder siden var det en enorm demonstrasjon, mor til alle demonstrasjoner. Millioner av mennesker tok til gatene for å stemme i valget. En av hovedsakene de stemte for var en reform av det juridiske systemet, sier Netanyahu om valget som ble gjennomført 1. november.

Habima-torvet i Tel Aviv var fylt til randen under den store demonstrasjonen. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart