Jødene i Marokko

I det amerikanske nyhetsbladet Newsweek fra 28.5.01 finner vi en artikkel av Scott Macleod. Den er skrevet i Casablanca, Marokko. Der forteller han at i 1948 var det 300.000 jøder i Marokko. Nå er det 4.000 igjen, og antallet er minkende. Alle ungdommene drar til utlandet når de skal ha videregående utdanning. Og de flytter ikke tilbake til Marokko. Jobbmulighetene er mye bedre i utlandet. En talsmann for det jødiske samfunnet mener at om 15 år vil alle være borte.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Det står mye fint i artikkelen om hvor godt Marokko har behandlet sine jøder. Og mye av det er sant. Det gjelder særlig den nåværende unge kongen og hans far og bestefar. De har vært så vennlige mot sine jøder at de noen ganger kanskje kunne være på grensen til å favorisere dem. Kongen har en jødisk rådgiver. Nylig er det et jødisk museum opprettet. Jøder og muslimer er opptatt av å dokumentere jødisk historie i Marokko. De frykter at den skal bli sporløst borte, slik den er blitt så mange andre steder i den arabiske verden.

Den største vennskapshandlingen skjedde under 2. verdenskrig. Marokko var en fransk koloni, og Frankrike var okkupert av nazistene. Marokkanerne nektet å gi franskmennene lister over landets jøder. Det reddet antakelig jødene fra en fryktelig skjebne.

Men ikke alt er herlighet og glede. Noen ganger blir jødene beskyldt for å støtte Israel mot palestinerne, og kan oppleve fiendtlighet. Den jødiske ungdommen føler seg fremmed sammen med den muslimske ungdommen, så det blir til at de få jødiske ungdommene i stor grad holder seg for seg selv. Dette er en viktig faktor bak at jødene drar, særlig ungdommen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart