Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Soldatenes mødre

Det er en ting som skiller kvinner i Israel fra kvinner i de fleste andre land: I langt større grad er de koner eller mødre til soldater. Og ikke sjelden er det en periode hvor de er både koner og mødre samtidig til soldater i aktiv tjeneste, etter som menn har "rep-tjeneste" til de er ca. 50 år.

For en tid siden ble det presentert en undersøkelse om dette. Den viste at når sønn eller mann har militærtjeneste, betyr det at kone og mor har et liv i stadig bekymring. «Det er kvinnenes skjebne å være permanente nervevrak.» Det er verst for dem som har sønner i kampavdelinger. Men det er galt også for dem som har flere sønner inne samtidig.

Nyhetene blir utrolig viktige. For når en er drept eller alvorlig såret, er det kanskje sønnen. Eller i hvert fall en man kjenner fra skole, nabolag, jobb eller annet. Eller, enda verre: En som er i samme avdeling som sønnen. En sterk påminnelse om at det kan være sønnens tur neste gang. – Når telefonen ringer, skvetter man og frykter det verste.

Men ingen av de kvinnene som ble intervjuet i undersøkelsen, hadde frarådd sønnen å melde seg til kampavdelinger. Og ingen hadde rådet sønnen til å forlate Israel for å slippe militærtjeneste. For selv om det er mye smerte i militærtjenesten, er det også stolthet og pliktfølelse i det. Alle vet at slik må det være i et land som har slike naboer som Israel har.

Et annet typisk trekk er at selv den mest innbarkede feministen, som ville si «gjør det sjøl» til enhver mann som bad henne om å gjøre «kvinnearbeid» for seg, opptrer helt annerledes overfor sin militærsønn. Hver eneste mor som var med i undersøkelsen, og alle mødrene de kjenner, vasker sønnens skittentøy når han kommer hjem på permisjon. Hun koker den beste maten hun kan, baker kaker, stryker uniformen. Og når sønnen er i tjeneste, kjøper hun matpakker og sender til leiren.

Når man ikke vet om sønnen kommer levende og velskapt hjem til neste permisjon, er det ingen som vil ta sjansen på å bli oppett innvending resten av livet av at de ikke gjorde det de kunne mens han levde.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart