Hai i Beersheba

Israel er et lite land, på størrelse med et norsk fylke. Den sørlige delen, Negev, utgjør omtrent halvdelen av landet. Negev er en ørken. Riktignok er deler av ørkenen oppdyrket. Men dette er bare mulig ved å bruke kunstig vanning. Naturlig er området ørken og halvørken. Om vinteren er det regntid i Israel, og da faller det oftest en del regn. Da renner det også enkelte elver i området. Men i hele sommerhalvåret er det knusktørt. Da ligger elveleiene der helt uttørret. Ei elv som renner bare i regntida, kalles en wadi.

Den viktigste byen i Negev er Beersheba. Bibelen forteller at Abraham plantet en tamarisk der (1. Mos. 21, 33) og Isak gravde en brønn (1. Mos. 26, 23ff).

I utkanten av Beersheba fant en israelsk geolog for noen år siden rester etter en hai som må ha vært minst 20 meter lang. Det er et tegn på at dette området, som i dag altså er langt inne i ørkenen, en gang har vært havbunn. Og det må ha vært ganske dypt der, for slike haier lever ikke på grunt vann.

Som kjent beveger de ulike kontinentene seg hele tiden i forhold til hverandre. Europa og Amerika fjerner seg f. eks. fra hverandre med et par centimeter i året. Dette medfører en sprekkdannelse midt i Atlanteren, og dette er en grunn blant annet til den vulkanske aktiviteten på Island.

Israelske forskere tror at for 5-6 millioner år siden beveget kontinentene seg slik at Gibraltar-stredet, innløpet til Middelhavet, ble stengt. Dermed tørket dette havet opp, og etterlot seg en havbunn med et tykt lag med salt. Dette gjorde at klimaet ble mye tørrere enn tidligere. Negev-området, hvor elver og wadier hadde formet daler, tørket også.

Siden åpnet Gibraltar-stredet seg igjen. Middelhavet ble fylt opp igjen, og Negev-området kom under vann. Det er fra denne tida hai-restene stammer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart