Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Barak og Netanyahu står sammen om Iran

Målet om å stanse Irans atomprogram forener de tidligere soldatkameratene Benjamin Netanyahu og Ehud Barak, mener Aluf Benn.

Mye har blitt skrevet og sagt i israelske medier om forsvarsminister Ehud Baraks brudd med Arbeiderpartiet, som han ledet fram til mandag 17. januar. Barak har selv hevdet at det skyldes et ønske om å oppnå fred med palestinerne og at statsminister Benjamin Netanyahus regjering kan oppnå dette. Aluf Benn, journalist i Ha’aretz, tror det er et sammenfallende syn på verden – og ikke minst på Iran-spørsmålet – som forener Barak med Netanyahu. Under gjengir vi flere av hans poeng fra en bakgrunnsartikkel han har skrevet om temae.t

Netanyahu og Barak har mye til felles. De liker å tenne seg en sigar. Begge ser på Israel som en vestlig bastion i et fiendtlig nabolag. Begge mener man ikke kan stole på araberne, og at det ikke finnes noen reel forhandlingspartner på palestinsk side. Netanyahu og Barak ser også på det iranske atomprogrammet som en stor trussel mot Israel og går inn for en militæroperasjon for å ødelegge det. Det er denne overbevisningen, om at man må gå militært til verks mot Teherans atomvåpenplaner, som virkelig gir dem følelsen av å dele skjebne, analyserer Benn. Den påtroppende forsvarssjefen Yoav Galant, som begynner i sin nye jobb i neste måned, støtter også deres felles syn på saken. Ved å bryte ut av Arbeiderpartiet, klarte Barak å beholde sin plass som forsvarsminister samtidig som både han og regjeringen var kvitt dem som var deres felles fiender.

Avhengig av Barak
Netanyahu er avhengig av å ha Barak med som forsvarsminister, mener Benn. Statsministeren er ikke i nærheten av å inneha den samme militære ekspertisen som Barak. Dessuten blir Likuds forsvarsekspert, Moshe Ya’alon, regnet for å være mer moderat når det kommer til Iran. Det samme er utenriksminister Avigdor Lieberman. Uten Baraks militærfaglige tyngde, vil Netanyahu ikke klare å få med resten av regjeringen på handling mot Iran.

Måtte trekke uttalelser
For kort tid siden undergravde tidligere Mossad-sjef Meir Dagan synet til Barak og Netanyahu under en pressekonferanse da han fratrådte som sjef. Dagan hevdet at Irans atombombe ikke vil kunne være klar før i 2015. Amos Gilad, som er direktør og Baraks høyre hånd i forsvarsdepartementet, rykket kort tid etter ut og advarte om at Iran selv nok ønsker å bruke ennå kortere tid enn det. På tirsdag måtte Dagan trekke tilbake flere av sine uttalelser, da han besøkte Knessets utenriks- og forsvarskomité. Benn tror det kommer etter press fra statsministeren.

Overraskelse i vente
Både Barak og Netanyahu har de siste to ukene hintet om at Israel er på vei til å gjennomføre et overraskende diplomatisk trekk. Netanyahu lovet at i 2011 vil «sannheten komme fram» om hvem som virkelig ønsker fred i Midtøsten, skriver Aluf Benn.

Kilde: «Military strike on Irak is what unites Netanyahu and Barak» i Ha’aretz 18. januar 2011.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart