Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ambivalent mottakelse av Shalit-avtale

Det er stor glede over at soldaten Gilad Shalit kan komme hjem, men mange mener samtidig at prisen Israel måtte betale var høy.

25. juni 2006 ble Gilad Shalit kidnappet fra israelsk territorium av terrorister fra Hamas som angrep en grensepost ved Gaza-stripen. Shalit ble dermed den første israeleren som ble tatt til fange av en palestinsk terrorgruppe siden 1994. Se mer bakgrunn på temasiden Savnede soldater.

I skrivende stund har Shalit vært i fangenskap i 1.935 dager, uten at familiemedlemmer, Røde Kors eller andre organisasjoner har fått mulighet til å besøke ham. Om få dager ser det ut til at han endelig får lov til å returnere hjem til sine kjære – hjem til Israel.

Dyr avtale
Fangeutvekslingsavtalen har kostet dyrt for Israel. Hele 1.027 palestinske fanger skal slippes ut av israelske fengsler. Rundt 400 av disse soner livstids- eller langtidsdommer for flere av de verste terroranslagene i Israels historie.

Da regjeringen stemte over avtalen tirsdag kveld, vant den et overveldende flertall. Kun tre ministre stemte imot, 26 regjeringsmedlemmer stemte for. En av dem som stemte imot var Israel Beiteinus infrastrukturminister, Uzi Landau.

– Dette er en stor seier for terror og et angrep mot Israels evne til å avskrekke og mot landets sikkerhet, sa han etter avstemningen til frammøtte reportere.

Forsvarsminister Ehud Barak forsvarer fangeutvekslingen, selv om det har kostet dyrt. Han lovpriser statsminister Benjamin Netanyahu for å ha vist «lederskap, mot og ansvarlighet» i saken. Men han advarer mot å slippe jubelen løs før Shalit faktisk er tilbake på israelsk landjord.

– Tenker på terrorofres familier
I det avstemningen rundt avtalen var gjennomført i regjeringen, uttalte Netanyahu:

– Dette er en vanskelig beslutning. Mine tanker går til familiene til terrorofre. Jeg forstår deres lidelser, at de er opprørt, fordi jeg er en av dem. Men lederskap blir dømt i stunder som dette av evnen til å ta vanskelige, men riktige, beslutninger.

Statsministeren la til at «mulighetens vindu» i denne saken fort kan bli lukket, og at det derfor var viktig å bringe Shalit hjem på dette tidspunktet.

Livni «respekterer» avgjørelse
Opposisjonsleder Tzipi Livni (Kadima) er avventende i sine kommentarer rundt avtalen. Hun sendte sine gratulasjoner til Shalit-familien, som i fem år har kjempet for å få en slik avtale på plass, «og alle i Israel som ser på Gilad som et familiemedlem».

– Jeg respekterer regjeringens beslutning om å få IDF-soldat Gilad Shalit frigjort, sa Livni, som også uttrykte solidaritet med terrorofrenes familier.

Partilederen understreket at frigjøringen av over 1.000 fanger fra israelske fengsler fort kan få «kompliserte sikkerhetskonsekvenser».

Delte følelser
Også i israelsk presse får fangeutvekslingen blandet mottakelse. Yossi Verter i Ha’aretz er en av dem som har delte følelser.

– La oss si at avtalen nå blir gjennomført. Da vil det israelske folket være overlykkelige og ta del i gleden til Shalit-familien de neste dagene. Men om to, tre eller fire måneder kan stemningen snu dramatisk. Dersom […] Israels byer blir offer for fryktelige terrorangrep, vil selv de som i dag støtter avtalen, vende ryggen til Netanyahu, skriver Verter

Ron Ben-Yishai forsøker å analysere avtalen i en Yedioth Aharonoth-artikkel. Han er enig med Netanyahu i at den eneste muligheten for å få frigjort Shalit var gjennom en rask fangeutvekslingsavtale. Men, skriver han, i denne saken var det «Israel som kapitulerte og Hamas som utviste ansvarlighet».

Går ut mot avtalen
En av avtalens motstandere er redaktør i Yedioth Communication, Yitzhak Tessler. Han mener det er feil å se dette fra Shalit-familiens synsvinkel og foreslår å se saken fra et mer «kollektivt» perspektiv.

– Vi er villige til å risikere hundrevis av israelske liv i bytte mot frigjøringen av Gilad Shalit, minner han om.

Tessler ser også saken fra et religiøst jødisk perspektiv og hevder det går imot Talmuds lære å frigjøre fanger for mer enn de er verdt.

Styrker Hamas, svekker Fatah
Yaakov Lappin i Jerusalem Post velger å se på fangeutvekslingen med en annen innfallsvinkel: Hvordan vil avtalen påvirke styrkeforholdet mellom Fatah og Hamas? Journalisten mener det er åpenbart at Hamas vil bli styrket.

– På tross av Israels militære overlegenhet har Hamas kunnet tvinge Jerusalem til å forhandle med dem som en likevektig partner […] Shalit-avtalen vil bli brukt av Hamas for å hevde, nok en gang, at de er den beste representanten for palestinerne. Bilder av frigjorte palestinske fanger vil sannsynligvis overbevise palestinerne om at Hamas har rett, tror han.

Hamas fornøyd
Hamas’ politiske leder Khaled Mashaal hevder palestinerne kan være stolte av avtalen som terrorgruppen har forhandlet fram med Israel. Han kaller fangeutvekslingen for en «nasjonal palestinsk seier».

– Vi takker det palestinske folk som har lidd i fem år etter at Shalit ble fanget. Gaza-stripen har lidd i fem år på grunn av dette, hevder Mashaal.

Gratulerer familien
I USA kommer de jødiske interesseorganisasjonene med en forsiktig tilslutning til avtalen partene har framforhandlet. President for Den jødiske føderasjonen for Nord Amerika, Jerry Silverman, møtte nettopp Shalits foreldre i Israel. Han er svært glad på deres vegne.

– Etter å ha sittet sammen med Aviv og Noam Shalit i deres telt, og se den smerten de har lidd ved at barnet deres har vært fem år i fangenskap, har jeg ikke ord for å beskrive hvor takknemlig og overlykkelig jeg er på deres vegne, sier han.
President i Den jødiske rådet for offentlige saker, rabbiner Steve Gutow, er også svært glad på Israels vegne. Men han påpeker også baksiden av medaljen: Blant de palestinske fangene som nå blir løslatt har mange bidratt til mord på israelske menn, kvinner og barn.

Det er ventet at selve fangeutvekslingen vil skje i løpet av de nærmeste dagene.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart