Malariabærende mygg. (Foto: Bindaas Madhavi)
Malariabærende mygg. (Foto: Bindaas Madhavi)

Mannen som nedkjempet myggen

Israel Kligler utryddet malariaen fra det gamle britiske mandatområdet Palestina og skapte med det nytt håp og ny framtidstro blant de jødiske immigrantene.

Times of Israel skriver på Uavhengighetsdagen en artikkel om en av Israels glemte helter. For 92 år siden ankom den unge forskeren Israel Kligler det gamle britiske mandatetområdet. Han skulle raskt være mannen som klarte å snu krigen mot malaria over til fordel for menneskene i området. Kligler spilte en helt avgjørende rolle i kampen mot den dødbringende myggen på 1920-tallet.

Mange hadde mistet sine liv etter å ha blitt stukket av den knøttlille «fienden», som var så ødeleggende for moralen til de jødiske immigrantene. Slik var Kliglers arbeid viktig både for den jødiske immigrasjonen og innsatsviljen hos de som allerede bodde i mandatområdet.

25. april er både Israels uavhengighetsdag (etter solnedgang) og verdens malariadag. Slik er det den perfekte dagen for å minnes en av Israels godt glemte helter.

Fra 633 til 16 behandlinger
Forskningsinstituttet for Malaria, som Kligler var med å starte, fant ut etter lang tids forskning om hvordan man kunne leve med malaria, at en like gjerne kunne forsøke å utrydde skadedyret. Myrer hvor de fant malarialarver ble tømt for vann og sprayet med olje. I vanningskanaler sørget de for at vannstrømmen midlertidig rente i motsatt retning, som igjen gjorde at larvene døde.

Resultatene viste seg umiddelbart. I 1923 ble 633 personer behandlet for malaria. Det neste året var tallet nesten halvert, da 347 mennesker mottok behandling. I 1928 var tallet bare 16.

– Bidrag til hele verden
I 1925 var en delegasjon fra Folkeforbundets helseorganisasjon – WHOs forløper – på besøk i Palestina-mandatet. Det de skrev hjem om malariaarbeidet i området taler sitt tydelige språk:

– Ved å ødelegge pessimisme, øke håpet og ved å gi oss masse nyttige erfaringer, blir dette et nyttig tilskudd i den praktiske kampen mot malaria. Mennene som har utført dette må ikke bare sees på som bidragsytere for den palestinske befolkningen, men for hele verden, skrev delegasjonen.

Intet Israel uten Kligler
Mandatområdet hadde blitt sett på som et svært lite gjestmildt sted så lenge malariamyggen herjet. Men nå var grunnlaget lagt for vekst og bosetning. Da Kligler døde i 1944 hadde sykdommen allerede nærmest blitt utryddet. I 1967 ble Israel erklært fullstendig malariafritt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart