Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Iran skal angivelig bygge militære anlegg tett på russiske posisjoner

Irans militære leder, generalmajor Mohammad Bagheri, følger med på frontlinjen i Syria i 2017. (Foto: Det syriske militæret)
Irans militære leder, generalmajor Mohammad Bagheri, følger med på frontlinjen i Syria i 2017. (Foto: Det syriske militæret)
Gambler på at Israel ikke tør å angripe i frykt for en klinsj med Russland.

Artikkelen fortsetter under.
Shalom! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

Den islamske republikken Iran arbeider intensivt med å forsterke sin militære tilstedeværelse i Syria. Nå skal Iran ha startet byggingen av militære anlegg tett innpå de russiske styrkene i Syria, ifølge Times of Israel.

Byggingen av anleggene skal foregå i hemmelighet og i enkelte tilfeller under dekke av å være boligbygging for sivile. Velinformerte kilder, som ønsker å være anonyme, kan derimot fortelle til Times of Israel at de nye militære anleggene skal huse sjiamuslimsk-milits som blir utplassert av Iran.

Israelske satelittbilder bygger opp om påstandene om at Iran bygger militærbaser i Syria. Basene huser militært personell, utstyr og raketter.

For Israel er det uaktuelt at den islamske republikken får en permanent militær tilstedeværelse ved grensen mellom Israel og Syria. Ved å bygge militæranlegg tett på russiske posisjoner ser Iran ut til å gamble på at Israel ikke våger å angripe dem, i frykt for å hisse på seg ledelsen i Moskva.

Byggingen av det nye militæranlegget skal ikke være koordinert med Russland. Det kan potensielt gjøre at russiske soldater de facto fungerer som menneskelige skjold for iranerne i en framtidig konflikt med Israel.

Syriske opprørere får nå etterretningshjelp fra Tyskland. (Illustrasjon: Freedom House, Syria)
Det finnes over 10.000 sjiasoldater i Syria. De kontrolleres av Iran. (Illustrasjon: Freedom House, Syria)

Den iranske frimodigheten er en av flere hendelser den siste tiden som tyder på at Moskva og Teheran ikke lenger er så koordinerte i Syria. Mens Moskva aksepterer at tilstedeværelsen av sjiamilits på bakken er nødvendig for å sikre president Bashar Assads kontroll over landet, er det økende bekymring i Kreml for Irans stadige forsøk på å utvide sitt militære nærvær i Syria.

Iran skal også ha forsøkt å sikre seg en havn i den syriske byen Tartus ved Middelhavet, men dette skal ha blitt avvist av Syria etter press fra Russland.

Over 10.000 sjiamilits er sendt til det borgerkrigsherjede landet. Det inkluderer leiesoldater fra blant annet Irak, Pakistan og Afghanistan. Irans mål er å øke dette antallet betraktelig.

På sikt ønsker sjiamuslimske Iran å endre hele demografien i Syria ved å bringe inn hundretusenvis av sjiamuslimer til landet. Samtidig har millioner av sunnimuslimer forlatt Syria.

Iran forsøker ikke bare å etablere flyplasser, militærbaser og etterretningsbaser i Syria. De konkurrer også med Russland om å tjene på en potensiell restaurering av det krigsherjede landet.

Ifølge kilden til Times of Israel skal Iran ha brukt utrolige 240 milliarder kroner de siste årene på krigene og konfliktene de er involvert i i Syria, Irak, Libanon, Jemen og andre steder. Og det er ingenting som tyder på at iransk aktivitet i disse landene er i ferd med å avta med det aller første.

I tillegg til sitt pågående arbeid med å forme Syria er Iran også involvert i valget i Libanon, i Houti-opprøret i Jemen og med sjiamilitsen i Irak.

Satelittbilder skal vise en ny iransk base i Syria. De hvite byggene nederst skal inneholde raketter. (Foto: Google Earth)
Satelittbilder skal vise en ny iransk base i Syria. De hvite byggene nederst skal inneholde raketter. (Foto: Google Earth)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart