Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iran kan nærme seg atomvåpen

Irans tungtvannsanlegg nær byen Arak. Landet vil nå anrike mer uran enn tillatt. (Foto: Wikipedia)
- Det vil vi aldri akseptere, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

På en TV-sendt pressekonferanse mandag 17. juni sa Behrouz Kamalvandi, talsmann for det iranske atombyrået, at Iran innen ti dager kommer til å bryte atomavtalen som Iran signerte med flere verdensmakter i 2015. Han sa også at Iran har behov for uran som er anriket opp til 20 prosent, noe som ikke er langt unna våpenkvalitet, skriver nettavisen Times of Israel.

I henhold til atomavtalen kan Iran produserer og og lagre opptil 300 kilo med uran, som er anriket opp til 3,67 prosent anrikingsgrad. Resterende uran må de eksportere. Eksporten stoppet imidlertid Iran i mai, i et forsøk på å presse europeiske land til å beskytte dem mot USAs sanksjoner. Derfor er Iran nå i ferd med å overstige de 300 kiloene som avtalen tillater.

USA trakk seg fra avtalen i mai i fjor og innførte samtidig sanksjoner mot Iran. Kina, Russland og flere europeiske land har siden forsøkt å holde liv i avtalen, men kunngjøringen fra det iranske atombyrået tyder på at landet nå er fast bestemt på å bryte avtalen. Etter Irans kunngjøring mandag har flere europeiske land gått ut og instendig bedt Iran om å holde seg til avtalen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber det internasjonale samfunnet om å innføre sanksjoner mot Iran hvis landet lagrer mer uran enn tillatt.

– I tilfelle [Iran] gjennomfører truslene sine og bryter atomavtalen, så må det internasjonale samfunnet øyeblikkelig innføre sanksjonene som er bestemt tidligere, sier Netanyahu om truslene fra den islamske republikken.

Hvis Iran anriker uran til 20 prosent anrikingsgrad vil veien være kort til 90 prosent anrikingsgrad, som betyr at de vil kunne produsere atomvåpen. Det er helt uaktuelt at et land som truer med å utslette Israel skal få tilgang på atomvåpen, har Netanyahu tidligere sagt. Han har også truet med å ta i bruk militær makt for å stanse Irans atomprogram. I dag gjentok han beskjeden.

– Israel vil ikke tillate at Iran får atomvåpen, forteller Netanyahu.

I april i fjor la han fram beviser på at Iran har et atomvåpenprogram.

– Atomavtalen med Iran er bygget på løgner. På iranske løgner og bedrag, sa Netanyahu da presenterte bevisene for Irans hemmelige våpenprogram.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart