Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Irans nye droner en trussel mot Israel

En andregenerasjons iransk drone av typen Shahed 129. Nå har landet avduket flere nye droner. (Foto: Wikipedia)
Trusselen fra den islamske republikken øker. Dronene kan fly over 1000 kilometer.

Forsvarsdepartementet i Iran viste i helgen fram nye droner som skal brukes av den islamske republikkens hær og flyvåpen. Ifølge den militære ledelsen i Teheran har dronene kapasitet til å fly over 1000 kilometer, som betyr at de har kapasitet til å nå Israel fra Iran, skriver avisen Jerusalem Post.

Iran har produsert droner siden 1980-tallet og er en innovatør innen dronekrigføring. De brukte 25 droner og kryssermissiler til å angripe Saudi-Arabia i september, og har flere ganger flydd droner inn i israelsk luftrom.

Det var Irans forsvarsminister Amir Hatami som viste frem dronene. Han sa at en jetdrevet drone kunne fly i en hastighet på 900 km/t og i 12.000 meter høyde. Det vil i så fall bety at de kan konkurrere med de beste dronene som USA og andre land bruker. Disse dronene har ifølge Hatami en rekkevidde på opp til 1500 kilometer og kan fly i timesvis. Budskapet hans til Israel, USA og deres allierte var klart: Vi kan nå dere.

Flere av dronene masseproduseres nå til det iranske militæret. Iran har en egen droneenhet som de etablerte for flere år siden. I tillegg bruker den iranske revolusjonsgarden droner til målrettede angrep på sine fiender. Noen droner kan frakte presisjonsstyrte bomber og kryssermissiler, mens andre brukes til rekognosering. Iran har også såkalte kamikaze-droner, som styrter inn i målet sitt.

Den iransk-støttede Houti-militsen i Jemen, som Iran forsyner med våpen, har brukt slike kamikaze-droner i flere angrep mot Saudi-Arabia. I tillegg til angrepene mot Saudi-Arabia er iranske droneangrep i Irak og Syria bevis på at den iranske drone-trusselen øker.

Flere av dronene er utplassert ved flybasen T-4 i Syria. Herfra fløy en av dronene inn i israelsk luftrom i februar 2018, før den ble skutt ned av et israelsk helikopter. Iransk-støttede Hizbollah fløy også en drone inn i israelsk luftrom høsten 2019. Israel svarte med et luftangrep som nøytraliserte Hizbollahs droneteam.

Årsaken til at Iran nå viser frem sine nye droner er knyttet til den årlige markeringen for å vise fram landets militære styrke. Ved å vise frem dronene viser Iran at de fortsetter sine teknologiske framskritt, til tross for amerikanske sanksjoner og en pågående koronapandemi.

En iransk versjon av den amerikanske RQ-170 dronen vises frem i Iran. Det er ukjent når bildet er tatt.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart