Den tidligere amerikanske utenriksministeren John Kerry beskyldes for å ha lekket informasjon om israelske angrep i Syria til den iranske utenriksministeren Javad Zarif. Her fra et møte mellom dem i 2015. (Foto: USAs utenriksdepartement)

John Kerry anklages for å ha lekket info om israelske operasjoner til Iran

Den iranske utenriksministeren sier Kerry informerte ham om over 200 israelske operasjoner.

I et lekket lydopptak sier den iranske utenriksministeren Javad Zarif at han fikk informasjon om over 200 israelske luftangrep mot iranske mål i Syria av John Kerry, som var presidenten Barack Obamas utenriksminister under forhandlingene om en atomavtalen med Iran, skriver avisen Israel Hayom.

Zarif kom med kommentaren i et intervju som ble gjort i mars med den London-baserte iranske TV-stasjonen Iran International. Søndag 25. april ble saken kjent gjennom den amerikanske storavisen The New York Times.

I det lekkede intervjuet kritiserer Zarif den iranske revolusjonsgarden og deres dominerende rolle i iransk utenrikspolitikk. Videre sier han at det var Kerry som fortalte han om at Israel hadde angrepet Iran 200 ganger i Syria.

«Var du ikke klar over dette», spør intervjuer to ganger, hvor Zarif svarer:

«Nei. nei.»

Den iranske utenriksministeren spesifiserer ikke når Kerry kom med kommentaren. Kerry er i dag Joe Bidens spesialutsending for klima.

Påstanden har skapt sinne hos republikanske politikere i USA, som anklager Kerry for å ha lekket israelske hemmeligheter. Dette avvises av Kerry, som viser til at påstander om israelske angrep mot iranske mål i Syria lenge har eksistert i det offentlige rom. I 2018 erkjente også Israel å ha stått bak 200 angrep mot iranske mål.

«Denne historien og disse anklagene er helt falske. Dette skjedde aldri – verken da jeg var utenriksminister eller senere», skriver Kerry på Twitter.

Den republikanske senatoren Dan Sullivan mener anklagene er så alvorlig at Kerry må trekke seg. Også Texas-senator Ted Cruz og USAs tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley, har kommet med krass kritikk av den tidligere utenriksministeren.

«Dette er grusomt på så mange nivåer. Biden og Kerry må svare på hvorfor Kerry har tipset Iran, den største sponsoren av terroren, samtidig som han har stukket en av våre største partnere, Israel, i ryggen», skriver Haley.

Den Israel-vennlige republikanske senatoren Lindsey Graham advarer mot å stole blindt på opptaket. Han mener den iranske utenriksministeren ikke er til å stole på. Opptaket er heller ikke verifisert av eksterne kilder.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart