Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Jerusalem i amerikansk valgkamp

Tirsdag vedtok Demokratene et politisk program som slettet formuleringen om Jerusalem som Israels hovedstad fra 2008-programmet. Onsdag var formuleringen tilbake på plass.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I den såkalte plattformen (programmet) før valget i 2008 hadde det demokratiske partiet blant annet disse ordene: «Jerusalem er og vil forbli Israels hovedstad. Partene [i Midtøsten] er enige om at Jerusalem er en sak for sluttstatus-forhandlingene. Den bør forbli en udelt by med adgang for folk av alle trosretninger.» Da det nye programmet ble vedtatt tirsdag var det uten noen tilsvarende formulering. Etter mye kritikk fra republikanerne, men også internt blant demokratene, skal president Barack Obama personlig ha tatt initiativ til å få omtalen av Jerusalem som Israels hovedstad tilbake i programmet allerede onsdag. Video av hvordan endringen ble gjennomført er tilgjengelig her.

 

Kritikken

Før endringen kom på plass, sa den republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney, at det var skammelig at Obama nekter å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Og enda verre er det at hele det demokratiske partiet har godkjent dette i plattformen. I republikanernes plattform står det at det trengs en tostatsløsning som vil bevare Jerusalem forent som Israels hovedstad.

«Som president vil jeg gjenopprette vårt forhold til Israel og stå skulder ved skulder med vår nære allierte», lovte Romney.

En talsmann for det demokratiske partiet sier at Obama-administrasjonen har ført akkurat samme politikk angående Jerusalem som alle tidligere presidenter siden 1967.

 

Grensen

Den demokratiske plattformen i 2008 hadde dette om grenser: «Alle forstår at det er urealistisk å vente at sluttstatus-forhandlingene (mellom Israel og palestinerne) skal føre til en fullstendig tilbakevending til våpenhvile-linjene fra 1949.»

Vår kilde forteller ikke noe om hva plattformen sier om dette denne gangen. Men dette er nok den vanlige oppfatningen i USA. Mange forutsetter da at mesteparten, eller kanskje hele, det området Israel får fra Vestbredden, skal dekkes opp ved at palestinerne får tilsvarende områder i Israel.

 

Kilde: En artikkel av Yitzhak Benhorin på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 4. september 2012.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart