Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal møter kritikk for sitt varemerkingsforslag. (Foto: Morten Høybye Frederiksen)
Danmarks utenriksminister Villy Søvndal møter kritikk for sitt varemerkingsforslag. (Foto: Morten Høybye Frederiksen)

– Merking av bosettervarer førte til økt salg

Den danske frukt og grønt-importøren Shaul Sousa påpeker at bosettervarer allerede er blitt spesialmerket i EU-systemet. - Det har ført til økt salg, skriver han.

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal har varslet hat han ønsker å innføre en merkeordning for israelske varer som delvis eller helt er produsert i bosetningene på Vestbredden.

Den danske frukt og grønt-importøren Shaul Sousa beskylder sin utenriksminister for «å ha sovet i timen», og påpeker at «ordningen ble innført for åtte år siden i alle Coop Danmarks butikker».

Folkekirkens Nødhjælp og fagforeningen 3F har til sammen brukt 105 millioner danske kroner på kampanjer for boikott av Israel, skriver Sousa i et avisinnlegg i Jyllandsposten.

Virket mot sin hensikt
Allerede i november 2003 gikk den israelske regjeringen med på å merke varer fra bosetninger. Det som noen fryktet skulle bli en katastrofe for bosetningene rent økonomisk, viste seg i stedet å bli det motsatte.

– Meningen med dette var å straffe bosetningene økonomisk, men markedet reagerte stikk imot hensikten […] og det viste seg at bosetningsprodukter var av langt høyere kvalitet enn det som kommer fra resten av Israel, skriver Sousa.

Som importør sier han at han gjerne skulle betalt 30 prosent mer for å sikre seg bosetningsprodukter. Men etterspørselen er så høy at bosetningene ikke makter å skaffe til veie nok varer til det europeiske markedet.

Må skifte fokus
Shaul Sousa mener Søvndal må konsentrere seg om helt andre ting, dersom han ønsker å skape fred i Midtøsten.

– [Han må] overbevise sine palestinske venner om å droppe drømmen om å utslette staten Israel. Så lenge det er den eneste drøm palestinerne har, vil de være besatt av den mange år til framover, avslutter han.

Her i Norge er det Fagforbundet og Norsk Folkehjelp som kjemper i front for boikott av varer produsert i bosetninger.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart