Det er Iran som framover vil styre hvilken funksjon det irakiske militæret vil fylle i Midtøsten, mener Dore Gold. På bildet: Irakiske soldater i marsj. (Illustrasjon: flickr.com)
Det er Iran som framover vil styre hvilken funksjon det irakiske militæret vil fylle i Midtøsten, mener Dore Gold. På bildet: Irakiske soldater i marsj. (Illustrasjon: flickr.com)

– Irak i ferd med å bli en satelittstat til Iran

Amerikanerne ønsker å forsyne Irak med så mange som 96 jagerfly innen 2015. En dårlig idé, mener Dore Gold, siden Bagdad knytter stadig tettere bånd til Teheran.

Etter at amerikanerne trakk ut sine siste militære styrker ved utgangen av 2011, har det forbedrede båndet mellom Iran og Irak styrket seg ytterligere. Revolusjonsgardens Quds-styrker har en betydelig tilstedeværelse i nabolandet.

Dore Gold (Foto: Wikipedia)
Dore Gold (Foto: Wikipedia)

Ifølge den tidligere rådgiveren til daværende statsminister Ariel Sharon, Dore Gold, er det flere og flere tegn som tyder på at Irak er i ferd med å bli en «iransk satelittstat».

Irans «absolutte» herredømme
Quds-styrkenes tilstedeværelse i Irak er et eksempel på hvordan Iran skaffer seg innflytelse over politikken i landet. Kommandør for styrkene, Qassem Suleimani, skal ifølge arabisk presse ha skrytt uhemmet av hvordan Iran kontrollerer både Sør-Libanon og Irak. En saudi-arabisk professor ved navn Amal al-Hazani har hevdet at selv sunnimuslimske politikere i Teheran innrømmer at landet er under Quds-styrkenes «absolutte» politiske herredømme. Iran er som kjent shiamuslimsk.

Derfor mener Gold at de amerikanske planene om å selge opptil 96 F-16 jagerfly til Irak, med samme kapasitet som de israelske, er en særdeles dårlig idé. Det har i mange tiår vært amerikansk politikk i Midtøsten å skaffe seg støtte blant ulike regimer gjennom våpensalg. I Egypt, hvor Det muslimske brorskap nå har makten, har det fungert. Landet er fortsatt vennlig innstilt overfor Vesten. Men vil det samme fungere i Irak?

Ingen garanti
Våpenhjelp er dessuten ikke noen garanti for at et land vil stille seg bak USA, understreker den tidligere rådgiveren. Faren er, på grunn av Iraks statsminister Nouri al-Malikis tette bånd til Iran, at amerikanerne gir iranerne en mulighet til å studere vestlig våpenteknologi i sin egen bakgård. Med andre ord en gylden mulighet til å kunne slå fast hvordan de kan produsere militærteknologi som kan slå ut den USA, Israel og andre vestlige land bruker.

Mistankene forsterkes ved at Iraks regjering har stilt seg bak Syrias president Bashar Assads regime og nektet å imøtekomme et krav fra USA om å nekte iranske militære overflygninger til Damaskus.

Saudi Arabia frykter situasjonen
Israel er ikke det eneste landet som bør frykte en syrisk-iransk-irakisk akse, påstår Gold. Saudi Arabia tilhører en helt annen maktakse i Midtøsten, og ser at nabolandet Irak er i ferd med å bygge opp en betydelig hær. Fra før av er landet under press fra to fronter, med Bahrain i øst og Jemen i sør. Saudi-araberne er også en av de arabiske landene som tydeligst har tatt avstand fra Assad-regimet.

Gold sier amerikanerne må ta inn over seg at Iran for øyeblikket har klart mest innflytelse i Bagdad. Derfor er det også Iran som vil påvirke i størst grad hvilken strategisk funksjon den irakiske hæren vil få i Midtøsten.

Kilde: Israel Hayom

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart