Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (Foto: UNAOC, flickr.com)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (Foto: UNAOC, flickr.com)

Israel ønsker å skvære opp med Tyrkia

Jerusalem har gitt Ankara beskjed om at de ønsker en mer "positiv dynamikk" mellom de to landene, enn det som har vært tilfellet de siste årene.

Siden Israels marine bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara på vei mot Gaza-stripen med hjelpeforsyninger i mai 2010, har forholdet mellom de to tidligere alliansepartnerne i Midtøsten stadig forverret seg. Ni tyrkere mistet livet etter at en gruppering blant aksjonistene gikk til fysisk angrep på de israelske soldatene.

Først nektet Israel overhode å komme Ankara i møte med innrømmelser. Statsminister Recep Tayyip Erdogan har krevd erstatning til de etterlattes familier og en uforbeholden beklagelse. En uavhengig israelsk granskning av hendelsen har også avslørt noen kritikkverdige forhold hos forsvarsminister Ehud Barak og statsminister Benjamin Netanyahu i prosessen i forkant av raidet.

Fornyet vennskap på vei?
Men de siste månedene har blant annet Netanyahu begynt å snu i dette spørsmålet og ønsker å knytte bånd på nytt mellom de to nasjonene. Søndag sendte derfor regjeringen et brev til sine tyrkiske kolleger, i håp om å få satt i gang en normaliseringsprosess.

En regjeringskilde forklarer at borgerkrigssituasjonen i Syria burde knytte Ankara og Jerusalem tettere sammen enn noen gang før.

– Det er mange grunner til at den nåværende situasjonen ikke er tilfredsstillende. Begge sider har interesse av å forbedre forholdet. Først og fremst på grunn av Syria, der den økende fragmenteringen fører til at våpen faller i hendene på en rekke ekstremistgrupperinger. Men det er også mange andre grunnet til at Tyrkia og Israel burde se fordelen av å ha et mer positivt forhold, uttalte kilden til Jerusalem Post.

Hvilke innrømmelser Israel skal være villige til å komme med for å løsne opp i situasjonen, sier vedkommende ingenting om.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart