Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Hva skjer med byggestansen?

26. september går en ti måneder lang byggestans i de israelske bosetningene på Vestbredden ut på dato. Tiltaket ble innført for å lokke palestinerne til forhandlingsbordet. Nå truer palestinerne, før samtalene er kommet i gang, med å avbryte forhandlingene dersom ikke byggestansen blir videreført.

Hva kommer den israelske regjeringen til å gjøre?

Statsminister Benjamin Netanyahu blir utsatt for sterkt press fra begge sider innad i sin regjeringskoalisjon. Bosetterne og de mest høyreorienterte statsrådene presser på for å oppheve byggestansen. Arbeiderpartiet ønsker å videreføre ordningen, helt eller delvis.

Journalist Aluf Benn i Ha’aretz tror Netanyahu kommer til å vente lengst mulig fram mot deadline med å presentere sin kompromissløsning. Inntil da kommer nok statsministeren til å være stille om teamet.

Likud-minister Dan Meridor og Avigdor Lieberman, partileder i Israel Beiteinu, har foreslått å videreføre en delvis byggestans. Meridor ser for seg å åpne for bygging i de store bosetningsblokkene, mens byggestans blir videreført i isolerte, mindre bosetninger øst for sikkerhetsgjerdet. Lieberman ønsker også fri vekst i bosetningsblokkene som Israel ønsker å beholde, og bygging for å tillate «naturlig vekst» i de andre bosetningene.

Statsministerne Ariel Sharon og Ehud Olmert klarte å få stilltiende aksept fra Bush-administrasjonen for vekst i bosetningsblokkene. Netanyahu har nok et flertall i regjeringen bak seg for en slik løsning, men klarer han å få forståelse for dette hos USAs president Barack Obama og PA-president Mahmoud Abbas?

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart