Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Toppmøtet i Sharm el-Sheikh

8. februar 2005 var det toppmøte i Sharm el-Sheikh i Sinai (Egypt) mellom statsminister Ariel Sharon, den nyvalgte palestinske presidenten Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen), kong Abdullah II av Jordan og verten, den egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

8. februar 2005 var det toppmøte i Sharm el-Sheikh i Sinai (Egypt) mellom statsminister Ariel Sharon, den nyvalgte palestinske presidenten Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen), kong Abdullah II av Jordan og verten, den egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

På møtet annonserte statsminister Sharon og den palestinske lederen Mahmoud Abbas at den væpnede kampen skal avsluttes. Alle palestinere skal stanse volden mot alle israelere overalt, og alle israelere skal stanse volden mot alle palestinere overalt.
Her er noen kommentarer fra israelske medier om toppmøtet.

Ingen utvikling i palestinske holdninger
En lederartikkel i Jerusalem Post sammenlikner dagens taler med talene da Oslo-avtalen ble inngått i 1993. På israelsk side har det vært en stor utvikling i holdninger. Sharon sa blant annet til palestinerne det som nå er blitt konsensus i Israel: Israelerne har «ikke noe ønske om å styre dere eller kontrollere deres skjebne». Han sa: «Vi i Israel har måttet våkne opp av våre drømmer. Dere må bevise at også dere har styrke og mot til å inngå kompromisser, oppgi urealistiske drømmer og undertrykke de styrkene som motsetter seg fred og gjensidig respekt side om side med oss.»

Israel har, sier Jerusalem Post, oppgitt drømmen mange hadde om å ta tilbake varig det bibelske kjernelandet som det tok i 1967. Og en palestinsk stat oppfattes ikke lenger som en dødelig trussel, men som en historisk nødvendighet.

I motsetning til dette har de palestinske lederne ikke begynt å si til sine egne og til israelerne det som kan endre holdningene i den palestinske befolkningen i retning av å godta en løsning hvor det også finnes en stat med jødisk flertall. Abbas har ikke en gang begynt å snakke med generelle ord om «smertefulle innrømmelser», for ikke å si at palestinerne må oppgi, for alltid, drømmen om å «vende tilbake» til selve Israel. Tvert imot: På toppmøtet gjentok Abbas de velkjente kode-ordene for nettopp dette helt uakseptable kravet. Målet er fremdeles to stater, begge palestinske.

Det lover ikke godt for å få til en varig fred.

Ingen begeistring i palestinske medier
9. februar 2005 forteller Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post om de palestinske mediene og toppmøtet:

Nesten alle israelske aviser sendte minst en journalist til toppmøtet. (Det er riktignok langt færre aviser i Israel enn i Norge.) De palestinske mediene, derimot, sendte nesten ingen journalister. Verken de tre store dagsavisene (al-Quds, al-Hayat al-Jadeeda og al-Ayyam), palestinsk TV eller palestinsk radio hadde noen reporter til stede på toppmøtet.

Palestinske journalister sa at de ønsket å dra til toppmøtet, men ble nektet av det palestinske lederskapet, altså deres egen regjering. De måtte derfor bygge på arabisk satellitt-TV og på internasjonale pressebyråer.

Det spekuleres på hvorfor Abbas bestemte dette. Noen tror at han ikke ønsket så mange journalister med seg. Men han kunne da tatt med noen få, sier de, selv om det ikke ble 100 slik som Israel. Noen mener at det ville bli for dyrt, eller kanskje det ikke var hotellrom til så mange. Og noen tror, selvsagt, at Israel står bak dette også.

De kommentarene som var i de palestinske mediene, var nokså forsiktige. De advarte mot overdreven optimisme. Redaktør Hafez Barghouti i al-Hayat al-Jadeedaskriver at det ikke er mer enn «en seremoniell begivenhet laget for å bryte isen». Adli Sadek, fremtredende spaltist i samme avis, skriver at Israels mål er normalisering med den arabiske verden. Han viser til at Israel har krevd at Egypt og Jordan skal sende sine ambassadører tilbake til Tel Aviv.

Hani al-Masri, som en politisk analytiker i det palestinske informasjonsdepartementet, sier at toppmøtet markerer begynnelsen på en lang og vanskelig prosess. Han hevder også at Sharon dro til toppmøtet for å gjenopprette normale forbindelser med Egypt og Jordan. Toppmøtet kan åpne vei for å gjennomføre Sharons plan, men ikke gjenopplive fredsprosessen.

Mustafa Barghouti, som var nr. 2 i presidentvalget 9. januar, beskylder Sharon for å utnytte toppmøtet til å «forskjønne ansiktet på Israels okkupasjon og kalle den palestinske motstanden for terror».

Andre kommentarer
De palestinske terror-organisasjonene Hamas og Islamsk Jihad har avvist det løftet Mahmoud Abbas gav i Sharm el-Sheikh om å avslutte over fire år med blodsutgytelser. De sier blant annet at de ikke vil slutte å skyte uten at Israel frigir alle de palestinske fangene!

Utenriksministeren i det palestinske styret, Nabil Shaath, benekter at Abbas har gått med på å avvæpne Hamas og de andre terror-gruppene. Dette til tross for at avvæpning av andre grupper enn dem som er direkte underlagt det palestinske styret har vært et punkt i alle avtaler mellom Israel og palestinerne fra og med Oslo-avtalen av.

Dersom palestinerne ikke avvæpner andre grupper, kan det verken bli noen ordentlig fred med Israel eller noen palestinsk stat. Ingen seriøse stater holder seg med væpnede grupper som opererer utenfor det valgte styrets kontroll.

Herb Keinon i Jerusalem Post skrev før konferansen at som vanlig forventes det at Israel gjør konkrete ting i form av tilbaketrekning m.m., og i bytte bare få løfter. Han mener at det som kan gi større håp enn før, er at det ikke lenger er noen Arafat.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart