Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Abbas frykter fredskonferanse

PA-formann Mahmoud Abbas og hans "moderate" Fatah-bevegelse har størst grunn til å frykte den planlagte fredskonferansen i USA i november.
PA-formann Mahmoud Abbas og statsminister Ehud Olmert under et av sine mange møter før fredskonferansen i Washington i november. (Foto: GPO)

PA-formann Mahmoud Abbas og hans «moderate» Fatah-bevegelse har størst grunn til å frykte den planlagte fredskonferansen i USA i november.

Abbas og hans folk er ikke lenger interessert i toppmøtet, skriver Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post.

Så splittet som palestinerne er (det er til dels krigstilstand mellom Fatah og Hamas, som vant det siste valget), er det utenkelig at Abbas kan inngå store kompromisser med Israel. Palestinerne er ennå ikke klar for en varig løsning.

Den palestinske selvstyreregjeringen protesterer mot at Israels statsminister Ehud Olmert ikke vil skrive under på en prinsipperklæring om tre sentrale temaer: Jerusalems status, grensen for en framtidig palestinsk stat og problemet med palestinske flyktninger.

Men vel så viktig er det nok at arabiske land som Saudi-Arabia, Egypt, Jordan og Qatar ikke ser noen hensikt i å delta på konferansen slik situasjonen er nå, først og fremst på grunn av striden mellom Fatah og Hamas.

Og uten at de fleste araberlandene møter opp og støtter den avtalen som måtte bli vedtatt, vil ikke Abbas inngå noen avtale. Han er for svak til å gjøre det på egenhånd. Han vil ikke bli holdt ansvarlig for de kompromissene som må inngås. For en avtale vil bli sterkt kritisert både av Hamas og andre palestinere, de vil si at han har gitt etter for israelsk og amerikansk press.

I tillegg står ikke Olmert sterkt i Israel. Og Bush er på vei ut i USA. Så Abbas er redd for å mislykkes, slik Arafat gjorde på Camp David i 2000. Derfor blir konferansen neppe noe av, i hvert fall ikke slik amerikanerne opprinnelig planla den.

Kilde: Khaled Abu Toameh er israelsk arabisk muslim og en av de mest kjente reporterne i Jerusalem Post. Han skriver også for mange andre publikasjoner: US News and World Report, Sunday Times, Daily Express og en rekke andre medier. 18. september 2007 hadde han en artikkel på jpost.com (Jerusalem Post), og det vi skriver her, bygger på den. Overskriften var Hvem frykter fredskonferansen?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart