Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Iran tviholder på atomprogrammet

Bildet er fra den første runden av de EU-ledede forhandlingene mellom Iran og P5+1, i Geneve i 2013. Nå pågår nye forhandlinger i Wien. Foto: Wikipedia.
Bildet er fra den første runden av de EU-ledede forhandlingene mellom Iran og P5+1, i Geneve i 2013. Nå pågår nye forhandlinger i Wien. Foto: Wikipedia.
Tirsdag startet en ny runde i de internasjonale forhandlingene med Iran om landets atomprogram. Regimets representant gjorde det klart allerede den første dagen at det var helt uaktuelt for dem å avvikle atomanleggene sine.

– Avvikling av atomprogrammet står ikke på agendaen, sa Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi til pressen den første dagen da Iran møtte verdensmaktene USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland til neste runde av forhandlinger om atomprogrammets fremtid.

At deler av atomprogrammet må avvikles, er imidlertid å anse som selve hovedkravet til de internasjonale forhandlingspartnerne.

 

Krever nedgradering

Samtalene som ble påbegynt i Østerrikes hovedstad Wien tirsdag er fase to i det internasjonale samfunnets forsøk på å oppnå en diplomatisk løsning på atomtrusselen fra Iran. Den første fasen ble avsluttet med en midlertidig avtale på seks måneder som trådte i kraft i januar. Den midlertidige avtalen innebærer at en del av handelssanksjonene mot Iran oppheves, mot at landet forplikter seg på å fortynne eller destruere mye av sin beholdning av høyanriket uran, som ikke er påkrevet å ha til energiformål, men som lett kan omformes til bruk i en atombombe. Regimet forpliktet seg også på å ikke anrike mer uran i det hele tatt i denne perioden, og på å ikke installere flere sentrifuger i atomanleggene sine.

Landene som er representert i forhandlingene er de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland, den såkalte P5+1-gruppen. Forhandlingene ledes av EUs utenriksminister Catherine Ashton.

Når runde to nå er i gang, er målet for P5+1-gruppen at Iran skal akseptere å ende opp med for liten atomkapasitet til å raskt kunne oppgradere anleggene til våpenproduksjon, men likevel stor nok kapasitet til kraftproduksjon.

Selv har Iran hele tiden insistert på at de ikke har til hensikt å produsere våpen, men P5+1-gruppen utfordrer dem til å vise disse ordene i handling ved å akseptere en slik nedgradering.

 

– Ikke på agendaen

Den påkrevde nedgraderingen av atomprogrammet ville innebære at Iran avvikler de fleste av sine 20.000 sentrifuger for anriking av uran, enten ved å destruere dem eller lagre dem.

Verdensmaktene krever også at en iransk reaktor som er under bygging enten stoppes eller omgjøres fra tungtvannsrektor til reaktor som benytter vanlig vann, og dermed blir i stand til å produsere langt mindre plutonium.

Uttalelsene fra Irans representant den første dagen tyder ikke på at en slik nedgradering er nært forestående.

– Avvikling av atomprogrammet står ikke på agendaen, sa Araghchi ifølge nyhetsbyrået AP.

Han forklarte videre til pressen av samtalene hadde hatt ”en veldig god start”, men at selv om forhandlingene bare skulle resultere i en fremtidig agenda for samtaler, ”vil vi ha oppnådd mye”.

Catherine Ashtons talsmann Michael Mann uttalte samme dag til pressen at det er ”intenst og vanskelig arbeid som ligger foran oss”.

 

– Irans sanne ansikt

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var tirsdag på besøk i det israelske forsvarets feltsykehus på Golan-høydene, der mer enn 700 krigsskadede syrere har blitt behandlet. Derfra kommenterte han forhandlingene med Iran.

– På den samme dagen som samtalene mellom verdensmaktene og Iran åpnes i Wien, er det viktig at verden ser bildene fra dette stedet, som skiller det som er godt i verden fra det som er dårlig, sa Netanyahu.

– Det gode er at Israel redder livene til dem som har blitt såret i den daglige nedslaktingen som pågår i Syria. Dette er Israels sanne ansikt. Det dårlige er at Iran bevæpner dem som utfører nedslaktingen. Dette er Irans sanne ansikt, uttalte statsministeren.

– Iran har ikke forandret verken sin agressive politikk eller sin brutale karakter, sa han, ifølge Israel Hayom.

 

Khamenei forbereder folket på motstand

Under dag to av forhandlingene, onsdag, kom Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei med en klar oppfordring til sine utsendte forhandlere, om å være forberedt på sammenbrudd i samtalene. Dagen før forhandlingene startet, uttalte han at han trodde dette kom til å bli resultatet, og nå kommer han med oppfordringer om å forberede seg på det. Han råder den iranske regjeringen til å skape en ”motstandsøkonomi”, for å møte det internasjonale samfunnets sanksjoner. Det skulle innebære ytterligere spredning av Irans eksportsatsinger, reduksjon i landets avhengighet av salg av råmaterialer og styrking av kunnskapsbasert høyteknologisk industri.

Den iranske hærens øverstkommanderende, general Mohammad Ali Jafari, kom også med en oppfordring onsdag om ikke å bevege seg langt i forhandlingene. Han ba forhandlerne bevare ”den røde linje i avtalen, slik at nasjonens stolthet ikke blir skadet”, skriver nyhetsbyrået AP.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart