Det verserer ulike inntrykk av hva rammeavtalen mellom P5+1-landene og Iran innebærer. Her er partene samlet i Lausanne. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Det verserer ulike inntrykk av hva rammeavtalen mellom P5+1-landene og Iran innebærer. Her er partene samlet i Lausanne. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)

Iran vil ikke ha inspektører hvor som helst

De internasjonale atominspektørene skal slett ikke få slippe til hvor de vil, ifølge Irans forsvarsminister.

Den iranske forsvarsministeren Hossein Dehghan sier at det er utelukket å akseptere at inspektører fra FNs internasjonale atomenergibyrå skal få slippe inn på iranske militærbaser for å inspisere at det ikke pågår skjult utvikling av atomprogrammet. Dette er ”en rød linje” for Iran, sier han i en pressemelding fra forsvarsdepartementet som er publisert i iranske medier onsdag og gjengitt på engelsk av Times of Israel.

Deghan sier at rammeavtalen med verdensmaktene ikke innebærer at atominspektørene skal få slippe inn på militære områder.

– Ingen slik avtale har blitt nådd, og det å besøke militære sentre er blant våre røde linjer, og ingen besøk på disse sentrene vil bli tillatt, uttaler han.

Han hevder at internasjonale medierapporter om at rammeavtalen gir inspektører adgang til Irans militæranlegg er ”løgn og bedrag”.

Flere ulikheter i oppfatningene om hva avtalen faktisk innebærer har kommet fram ved at både Iran, USA og Frankrike har lagt fram hver sine faktaoversikter over avtalens innhold – oversikter som på flere punkter ikke stemmer overens.

Ifølge den amerikanske faktaoversikten skal de internasjonale atominspektørene få full tilgang til alle Irans atomanlegg, samt alle steder der inspektørene mistenker at det kan finne sted skjult atomaktivitet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart