Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

General og statsminister Ahmed Shafiq (t.v.) fikk 24,9 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget. Han ble bare slått av Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi.
General og statsminister Ahmed Shafiq (t.v.) fikk 24,9 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget. Han ble bare slått av Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi.

– Egypterne må velge mellom islamistisk og militær «fascist»

Brorskapets Mohammed Morsi og general og statsminister Ahmed Shafiq blir de to kandidatene i andre runde av Egypts presidentvalg 16. og 17. juni. Stemmene til liberale, sekulære, moderate og reformvennlige ble spredt på for mange andre kandidater.

Kandidaten som kom nærmest å utfordre valgvinnerne var den venstreorienterte Hamdeen Sabahi, med 21,5 prosent av stemmene. Etter ham kom «en moderat islamist», Abdel-Moneim Abolfotoh, som har brutt med Det muslimske brorskapet.

Men det er bare Morsi (25,3 prosent) og Shafiq (24,9 prosent) som får være med til andre valgrunde 16. og 17. juni. Det var mindre enn 100.000 stemmer som skilte dem, og det endelige resultater er derfor helt åpent.

De 40 prosent som ikke stemte på Morsi og Shafiq i første runde, må velge mellom en islamistisk eller en militær «fascist», sier Ahmed Khairy. Han er talsmann for Frihetspartiet, et av de sekulære, liberale partiene som ble etablert under revolusjonen i 2011.

– Mange egyptere frykter begge kandidatene betyr en slutt på de demokratiske gevinster som ble vunnet i forbindelse med styringen av president Hosni Mubarak, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Både Morsis og Shafiqs tilhengere prøver å framstillle seg som kandidater for «den arabiske våren».

– Vårt program handler om framtiden. Det muslimske brorskap handler om et islamsk imperium. Det er ikke hva ungdommene ba om under revolusjonen, sier Ahmed Sarhan, talsmann for Shafiq.

– Vi håper andre runde blir mer intens, mer klar og mer representativ for ånden i 25. januar revolusjonen, sier Essam el-Erian fra Brorskapet.

Det store flertallet av kristne i Egypt, omkring 10 prosent av en befolkning på 82 millioner, ga en overveldende støtte til Shafiq i valget. En TV-stasjon meldte at hele befolkningen i en kristen landsby sør i Egypt – alle fire tusen – stemte for Shafiq. De kristne frykter at Det muslimske brorskap kommer til makten.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart