Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Illustrasjon: Skjermdump fra maikelnabil.com
Illustrasjon: Skjermdump fra maikelnabil.com

Jøde først, så kopter

Den egyptiske militærnekteren Maikel Nabil frykter at den kristne minoriteten i Egypt kan bli jaget ut, akkurat som jødene ble det på 1950-tallet. Nabil er nominert til Nobels fredspris.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Mellom 1954-1956 ble ikke mindre enn 80.000 jøder jaget ut av Egypt, mens alle eiendelene deres ble konfiskert. Før de fikk forlate landet, måtte mange av dem undertegne statlige papirer om at de ble behandlet godt og forlot sitt fødeland av fri vilje. Deretter ble de fratatt statsborgerskapet og retten til å kunne vende tilbake. Mange av disse jødene havnet naturlig nok i Israel.

Maikel Nabil er en velkjent demonstrant i Egypt. I 2010 ble han den første egypter som nektet å gjennomføre militærtjenesten av samvittighetsårsaker. Som konsekvens ble han den første til å boikotte en militær domstol i landet året etter. Han måtte tilbringe ti måneder i fengsel, fordi han levde etter sin overbevisning. Det nye Egypt, etter revolusjonen i fjor, har Nabil heller ikke mye tro på. Minoriteter vil fortsatt bli trakassert.

Ventet på en unnskyldning
Den kristne minoriteten kommer nå til å oppleve det samme som de egyptiske jødene, frykter han. Jakten på jødene begynte allerede for 60 år siden. Da jødene hadde forlatt landet, var det de kristnes tur til å bli utpekt som offer. Fire millioner kristne har siden den gang emmigrert, nærmere bestemt 1/3 av den koptiske befolkningen. De utgjør 75 prosent av alle egyptere som bor i utlandet.

Det er ikke tilfeldig at trakasseringene bare har tiltatt i styrke etter at Det muslimske brorskaps presidentkandidat Mohammed Morsi vant valget i sommer, mener Nabil.

– Det egyptiske regimet brukte [den anti-islamske] filmen «Innocence of Muslims» til å sette i gang en stor propagandakampanje mot egyptiske kristne. Selvfølgelig har det ført til at kristne i Egypt har blitt ytterligere isolert under denne propagandaen. Vold mot kristne forekommer hver dag, mens staten stort sett tar de muslimske morderes side, skriver han.

Vil fjerne mangfoldet
Det har også blitt stadig vanskeligere å kritisere islam og myndighetene, opplyser Nabil. Fem kristne er for øyeblikket fengslet for å ha kritisert islam, profeten Muhammed eller president Morsi. 27 år gamle Alber Saber, en overbevist ateist med kristen familiebakgrunn, har etter revolusjonen drevet religionskritikk. For to uker siden ble han arrestert for å ha «fornærmet Allah».

– Alt dette skjer for å skape panikk og frykt blant kristne, slik at de flykter fra Egypt. Åpenbart har det en effekt. Titusenvis av egyptiske kristne forlater hjemlandet hver måned. Og vestlige land holder dørene oppe på vidt gap, fordi de vet at disse snart kan stå overfor et folkemord i landet sitt, hevder Nabil.

Kun tiden vil vise om regimet lykkes med å fjerne mangfoldet i Egypt, avslutter han.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart