Forfatter Salman Rushdie kritiserer Israels beslutning om å utestenge den tyske dikteren Günter Grass. (Foto: Alexander Baxevanis)
Forfatter Salman Rushdie kritiserer Israels beslutning om å utestenge den tyske dikteren Günter Grass. (Foto: Alexander Baxevanis)

Israels innreisenekt for Grass vekker reaksjoner

- Idiotisk og selvutslettende, påstår den amerikanske Israel-vennen Alan Derschowitz. "Å nekte ham innreise er galt", mener Salman Rushdie (bildet).

Som følge av den tyske forfatteren Günter Grass’ anti-israelske dikt der han hevder landet er en «trussel mot verdensfreden», har regjeringen i Israel valgt å nekte ham innreise. Dette har ført til reaksjoner rundt om i verden.

Flere tyske ministere har gått offentlig ut og beskyttet Grass’ ytringsfrihet. Helseminister Daniel Bahr har beskrevet Israels utestengelse som «fullstendig overdrevet».

– Jeg kan ikke akkurat se for meg at Grass har noen som helst interesse av å vise seg i Israel, hevdet Bahr i et intervju.

– Ok å bli kvalm
Også den kjente iranske forfatteren, fredsprisvinneren og eks-muslimen Salman Rushdie har uttalt seg skeptisk til den israelske regjeringens beslutning.

– Det er helt ok å bli kvalm av Günter Grass-diktet, men å utestenge ham er barnslig simpelt. Svaret på ord må alltid være nye ord, skrev han på sin Twitter-konto.

Rushdie beskriver diktet til Grass som «dårlig», men forsvarer ham likevel mot antisemittiske anklager. Han mener forfatteren har skrevet noen av de beste «litterære motsvarene» til nazismen i Tyskland.

Mener Grass burde blitt ønsket velkommen
En av Israels tyngste forsvarere, den amerikanske advokaten Alan Derschowitz, kritiserer også Israels regjering. Han mener Grass burde blitt ønsket velkommen til Israel, for å kunne «se virkelige fakta på bakken, om at Israel er et lite land som forsvarer seg så godt de kan fra eksistensielle trusler fra Irans politikk om å utvikle atomvåpen, og gjennom den økende islamiseringen i Israels nabolag».

Ifølge Derschowitz fører den israelske beslutningen til å svekke Israels «ellers sterke sak for å ekskludere personer som utgjør en virkelig trussel til Israels innbyggeres fysiske sikkerhet. Grensekontroll burde handle om å ta hånd om virkelige sikkerhetstrusler».

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart