Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)
Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)

– Iran kan være klar til å stenge atomkraftverk

Iran kan være villig til å inngå kompromisser om sitt atomprogram, hevder etterretningskilder til det tyske magasinet Der Spiegel.
Tidligere Iran-president Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Wikimedia Commons)
Tidligere Iran-president Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Wikimedia Commons)

Noen mener Irans nye president Hassan Rouhani er mer diplomatisk innstilt enn sin forgjenger, Mahmoud Ahmadinejad. Andre mener han bare ønsker å vinne tid ved å bruke diplomatiet mot Vesten, og lure verden til å tro at han er mer samarbeidsvillig enn det han er.

Ahmadinejad gjorde lite for å motbevise de vestlige påstandene om at Teheran utvikler atomvåpen. Under ulike forhandlingsrunder med USA og EU, var landet ikke villig til å bevege seg. Så hva gjør hans etterfølger?

En svært dårlig økonomisk situasjon skal være hovedgrunnen til at Ahmadinejad ikke ble gjenvalgt. I løpet av de første fire månedene av 2013 har inflasjonen økt med 40 prosent, sammenliknet med samme periode i 2012. De internasjonale sanksjonene har gjort at økonomien er i ferd med å kollapse.

Heller penger enn atomvåpen?
«Etterretningskilder» sier til Der Spiegel at Rouhani heller ønsker å møte verdenssamfunnet med åpenhet, for å få lettet på sanksjonene og skyte fart igjen i økonomien. Han skal være villig til å stenge den underjordiske Fordo-reaktoren, som kanskje er den USA, Israel og EU er mest skeptiske til. Operasjoner som foregår under jorden er vanskeligere for deres etterretningstjenester å holde øye med.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (Foto: Wikimedia Commons)
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (Foto: Wikimedia Commons)

Ved utgangen av denne måneden, under møtet i FNs generalforsamling, er det ventet at den nye presidenten skal legge fram forslaget for verden. Til helgen møter også utenriksminister Mohammad Javad Zarif med EUs utenriksminister Catherine Ashton i New York. Blir det møtet vellykket, skriver det tyske magasinet, vil kanskje de diplomatiske forbindelsene med Washington bli gjenopprettet.

Kildene til det tyske magasinet hevder videre at prestestyret og Ayatollah Ali Khamenei støtter planen til Rouhani, fordi økonomisk vekst er den viktigste måten å sikre politisk ro på. De kommende ukene vil trolig vise om Iran mener alvor.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart