Israels president Shimon Peres (t.v.), statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) og USAs president Barack Obama da sistnevnte var på statsbesøk i Israel i mars 2013. (Foto: The Israel Project, flickr.com)
Israels president Shimon Peres (t.v.), statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) og USAs president Barack Obama da sistnevnte var på statsbesøk i Israel i mars 2013. (Foto: The Israel Project, flickr.com)

Obama og Netanyahu møtes i Washington

30. september møtes USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington.

Når Obama og Netanyahu møtes er det neppe forhandlingene med palestinske selvstyremyndigheter som står øverst på agendaen. De to statslederne skal diskutere Irans påståtte utstrakte hånd i atomspørsmålet, samt Syria-avtalen USA har inngått med Russland.

Netanyahu skal uansett til New York rundt denne tiden, på det årlige møtet i FNs generalforsamling. Dagen etter at han har snakket med Obama, vil statsministeren tale til generalforsamlingen, melder en regjeringskilde til Jerusalem Post og Reuters.

Israels USA-ambassadør Michael Oren (Foto: Wikimedia Commons)
Israels USA-ambassadør Michael Oren (Foto: Wikimedia Commons)

Meningene i verdenspressen og i israelsk presse har vært mange om hvilken løsning i Syria som er «minst ille» for Israel: Fortsatt Bashar Assad-regime eller at opprørerne seirer? I et intervju med Jerusalem Post letter landets avtroppende USA-ambassadør Michael Oren på sløret, og viser hvordan regjeringen tenker.

– Vi har alltid ønsket at Bashar Assad måtte gå av. Vi har alltid foretrukket slemme gutter som ikke hadde Irans støtte, framfor slemme gutter som har Irans støtte, forklarer Oren.

Selv om Al-Qaida og andre islamistiske grupper er dominerende blant opprørsgrupper i Syria, mener ikke Israel at det endrer så mye.

– Vi forstår selvfølgelig at dette er virkelig slemme gutter. Men den største trusselen for Israel er den strategiske buen som strekker seg fra Iran, via Damaskus og til Beirut. Vi ser at Assad-regimet er en nøkkelbrikke i denne buen. Dette er et standpunktet vi hadde før urolighetene brøt ut i Syria. Etter at urolighetene har brutt ut, ønsker vi fortsatt at Assad må gå av, sier den erfarne diplomaten.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart