Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ødeleggelsene kunne ha vært mye større uten Iron Dome

Denne boligen i Beersheba ble totalskadet av en rakett avfyrt fra Gaza i midten av november 2012. Til alt hell var ingen hjemme. (Foto/ statistikk: IDF, Montasje: MIFF)
Denne boligen i Beersheba ble totalskadet av en rakett avfyrt fra Gaza i midten av november 2012. Til alt hell var ingen hjemme. (Foto/ statistikk: IDF, Montasje: MIFF)
Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper på Gaza-stripen avfyrte 1522 raketter mot Israel fra 14.-21. november. Kun 58 raketter traff boliger i Israel, men 423 ble stanset av Iron Dome fordi de hadde retning mot sivile boligområder eller annen viktig infrastruktur.

Hamas-regimet på Gaza-stripen gjør lite eller ingenting for å beskytte sin egen sivilbefolkning i den væpnede konflikten de insisterer på å fortsette med Israel. Selv om Hamas har mange underjordiske anlegg til sine egne militære styrker og politiske ledere, er det ikke bygd noen bomberom for befolkningen. Dette er ikke påstanden til Israel eller en pro-israelsk organisasjon, men opplyses blant annet av Kjetil Østnor i Norsk Folkehjelp til TV2 14. november.

Men Hamas-lederne sørger for seg selv. Det er velkjent at Hamas-ledere går i dekning under bakken når konflikten med Israel intensiveres. Under krigen i januar 2009 ble det meldt at Hamas-ledere satt i bomberom under Shifa-sykehuset på Gaza-stripen. Shifa ble bygd da Gaza var under egyptisk okkupasjon før 1967, og utstyrt med bomberom i kjelleren da Israel okkuperte området fra 1967 til 2005. Shifa-sykehuset er også kjent for å være arbeidsplassen til Mads Gilbert, når han drar til Gaza for å delta i propagandakrigen med Israel (og delta i arbeidet på sykehuset). NRK opplyste i november at en av sjefene på sykehuset er visehelseminister i Hamas-regimet.

 

Hvordan Iron Dome fungerer

På israelsk side gjør myndighetene en stor innsats for å beskytte egen sivilbefolkning. Det er bygd ut et velfungerende alarmsystem som gir israelerne tid til å kunne løpe til nærmeste bomberom. Hus, skoler, barnehager og andre bygg i de mest utsatte områdene er sikret, og sikringsarbeidet fortsetter for fullt. De siste årene har Israel også utviklet rakettforsvarssystem som stanser angripende raketter i luften, før de kan gjøre skade.

For å forstå betydningen av Iron Dome i den siste konflikten er det viktig å kjenne til hvordan systemet fungerer. I det systemet oppfanger at en angripende rakett er avfyrt, beregner den i løpet av sekunder hvor den kommer til å falle. Bare dersom raketten ser ut til å true sivile boligområder eller vital infrastruktur, blir avskjæringsraketter avfyrt. Beregner systemet at angripende raketter kommer til å treffe åpne områder, blir det ikke avfyrt noen avskjæringsrakett. Denne praksisen skyldes først og fremst at hver enkelt avskjæringsrakett koster noen hundre tusen kroner.

Statistikken fra det israelske forsvaret forteller at 58 raketter fra Gaza-stripen traff boliger i Israel i perioden 14. november til 21. november. I samme periode ble 423 raketter skutt ned av Iron Dome. Uten rakettforsvarssystemet forstår vi at ødeleggelsene og tapstallene på israelsk side kunne vært minst 7 ganger større.

 

Hamas truer egen befolkning

Omlag 10 prosent av rakettene som ble avfyrt fra Gaza slo ned i Gaza og nådde aldri Israel. Det er påvist at minst to av de sivile palestinerne som ble drept i november 2012 ble drept av rakett eller granat avfyrt av palestinske terrororganisasjoner.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart