Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Valgte terror for å gi barna et bedre liv

Bistandsmidler fra Norge og andre land gjør det lettere for palestinske ledere å bruke andre finansieringskilder til belønning av terrorister og innkjøp av våpen. (Tegning: MIFF)
Hva motiverer innbyggere i Gaza til å delta i tunnelgraving? Hva får palestinere til å angripe israelere med kniv?

Yedioth Aharonoth publiserte 28. mai en artikkel om årsakene til at mange innbyggere i Gaza arbeider for Hamas med å grave tunneler. Artikkelen er basert på avhør av Gaza-palestinere som er blitt arrestert av IDF etter ulovlig å ha krysset grensen til Israel.

Vitnemålene gir et sjeldent innblikk i tunnelgravernes dagligliv. De forteller om metoder, rutiner og lønnsforhold i Gazas voksende underverden.

Siden januar 2016 har 61 Gaza-innbyggere tatt seg inn i Israel ved å krysse grensegjerdet ulovlig. Hittil har 14 av dem blitt tiltalt av sikkerhetsrelaterte årsaker.

I 2015 ble 25 personer fra Gaza stanset og tiltalt i Israel etter å ha krysset inn i Israel ulovlig. Alle var enten aktive eller tidligere medlemmer av Hamas.

Noen av de arresterte har nylig deltatt i graving av underjordiske tunneler fra Gaza til Israel.

En av dem, Mahmoud Atauna, infiltrerte Israel 6. april uten særlige anstrengelser. Han hoppet over ett piggtrådgjerde og krøp under et annet.

Atauna bodde i flyktningeleiren Jabaliya med foreldre, kone og to barn. På grunn av familiens dårlige økonomi bestemte han seg for å infiltrere Israel utstyrt med to kniver.

Kniven som ble brukt i et terrorangrep 29. juni 2015. (Illustrasjonfoto: Israelsk politi, via jpost.com)
Kniven som ble brukt i et terrorangrep 29. juni 2015. (Illustrasjonfoto: Israelsk politi, via jpost.com)

– Jeg tok knivene med til Israel for å stikke ned den israeleren jeg måtte møte. Kanskje ville det være en soldat. Deretter ville jeg bli satt i fengsel og mine barn ville få et bedre liv fordi PA gir lønn til hver fange, fortalte han i avhør med politi og Shin Bet.

Han var også motivert til å skade og drepe jøder på grunn av, slik han forklarte det: «det du ser på tv med skyting og henrettelse av palestinere på gaten, slik det som hendte med soldaten i Hebron.»

Atanua har en fortid som kriger i Hamas’ militære gren kalt Izz ad Din al-Qassam Brigadene fra 2006. Opptreningen inkluderte bruk av våpen. Etterpå ble han en del Hamas’ væpnede sivile vaktavdeling, kalt Ribat, til 2014.

– Ribats jobb er å ta seg av «kollaboratører», og å være et forsvar mot IDF når de kommer inn i området, fortalte Atanua. Han la til at hovedgrunnen til at han sluttet seg til Ribat ikke var hans meninger.

– Jeg ønsket å få en lønn på 100 amerikanske dollar per måned fra Ribat for arbeidet, fortalte han i avhøret.

I tillegg til å delta på kurs i å skyte med RPG, og å kjøre Hamas-krigere til forskjellige uteposisjoner, ble han også involvert i gravingen av tunneler.

En Hamas-mann holder en RPG (Foto: Public Domain/Ominae)
En Hamas-mann holder en RPG (Foto: Public Domain/Ominae)

– I 2007 fikk jeg 150 amerikanske dollar for to måneders arbeid med å grave en tunnel i det nordlige Gaza, fortalte Atanua til etterforskerne.

Han hadde også arbeidet med å lage en intern tunnel som skulle brukes av Hamas-aktivister for å unnslippe det israelske forsvarets ubemannede fly.

– Vi brukte en trillebår av stål for å fjerne sanden og ble forsynt med oksygen gjennom en slange. Daglig gravde vi rundt 3-4 meter og formannen brakte oss drikke og to måltider, fortalte han.

En annen infiltratør – som ikke er navngitt – fortalte i avhør at de jobbet hver natt unntatt fredag med graving fra kl. 22:00 til kl. 05:00.

– Min jobb var å grave, fjerne sand og å legge ned skinner for vognene som leverer utstyr og transporterer ut sanden, fortalte han.

Ifølge avhøret ble han bedt om å plassere fire bomber eller miner i en annen tunnel.

– Vi gikk rundt 100 meter inn i tunellen til vi ankom arbeidernes soverom. Der plasserte vi eksplosivene i en blå kasse som ble lukket. Så forlot vi, fortalte han.

Begge disse to fortalte i avhør at de deltok i utplasseringen av bomber i nærheten av grensen til Israel. De lagret også våpen hjemme, som for eksempel rifler, bombekastere og eksplosiver.

Atauna fikk rundt 660 kroner (300 shekel) i måneden i lønn for dette, men da faren hans fikk kjennskap til våpnene, ble han nødt til å fjerne dem. Den andre mannen fikk rundt 1800 kroner (200 amerikanske dollar) for å lagre en bombekaster og en AK-47 Kalashnikov rifle nær sengen i sitt hjem.

AK-47 Kalashnikov (Illustrasjonsbilde: Wikipedia Commons)
AK-47 Kalashnikov (Illustrasjonsbilde: Wikipedia Commons)

En tredje infiltratør, Abu-Zenima, jobbet i en tunnel før han etter hvert ble eier av en annen. Der smuglet de tobakk, sigaretter, Kalashnikov-gevær, kasser fylt med ammunisjon og blyrør som veide rundt 500 kilo. Ifølge ham skulle rørene brukes til å lage raketter.

– Hamas visste alt om virksomheten vår. De krevde en skatteprosent av varene som passerte gjennom tunnelen vår, men jeg vet ikke hvor mye, fortalte Abu-Zenima.

Han ble arrestert av IDF etter en tabbe da han forsøkte å komme seg inn i Egypt. Planen var å lete etter broren Abdullah, som skulle befinne seg i Sinai.

– Jeg hadde ingen planer om å dra til Israel, fortalte Abu-Zenima.

Ved ankomst til den egyptiske grensen forsto han at den var altfor godt bevoktet av egyptiske soldater. Da han skulle returnere tilbake til Gaza traff han imidlertid på en gruppe menn som han trodde var Hamas-soldater, og la på sprang mot den israelske grensen.

Etter å ha hoppet over gjerdet og gått rundt 100 meter, satte han seg ned på veien for å vente på israelske soldater. Femten minutter senere ble han arrestert.

På spørsmål om hvorfor han stakk av, var svaret at han var i et sensitivt område, og var redd Hamas ville tro at han hadde returnert fra et besøk i den israelske landsbyen Kerem Shalom, og at han samarbeidet med Israel.

Planen er at alle disse tre mennene vil bli tiltalt i en domstol i Beersheva. De risikerer lange fengselsstraffer dersom de blir dømt.

Israelsk soldat i en tunnel (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelsk soldat i en tunnel (Illustrasjonsfoto: IDF)

Søndag 5. juni refererte Jerusalem Post fra en kunngjøring fra Shin Bet samme dag, om en 17 år gammel Hamas-aktivist som hadde krysset inn i Israel 16. mai, der han ble arrestert av IDF.

I avhør hos Shin Bet har han avslørt mange detaljer om det utbredte nettverket av tunneler som går på kryss og tvers over store deler av Gazastripen.

Han hadde selv deltatt i tunnelgravingen og kunne fortelle at nettverket av tunneler har «hvilerom» som er reservert til Hamas’ elitestyrker, og at de har laget offensive tunneler som er koblet sammen med defensive tunneler lokalisert sentralt i Gaza.

Tunnelene skal ha mange innganger.  Noen tunneler har blitt gravd ut i nærheten av sivile bygninger, som for eksempel boliger, skoler og moskeer. Dette utsetter den sivile befolkningen på Gazastripen for fare, sa Shin Bet i kunngjøringen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart