Denne terrortunnelen som førte fra Gaza til Israel, ble funnet av israelske styrker i april 2016. (Foto: IDF)
Denne terrortunnelen som førte fra Gaza til Israel, ble funnet av israelske styrker i april 2016. (Foto: IDF)

14 tunneler under Gaza har rast sammen i år

Et medlem av terrororganisasjonen Islamsk Jihad ble drept og to skadet, da en underjordisk tunnel raste sammen natt til tirsdag.

Tunnelen raste sammen øst for byen Khan Younis. Det er ikke klart om dette var tenkt å bli en angrepstunnel som skulle graves ut videre under grensen mot Israel, eller om det var en av de andre tunnelene i terrorgruppen Islamsk Jihads underjordiske infrastruktur.

Dette er 14. gang i 2016 at en tunnel i Gaza raser sammen, ifølge Times of Israel. Bare i juli er dette andre gang noen blir drept i en slik hendelse. 10. juli ble en mann drept da en tunnel nord i Gaza raste sammen. Til sammen er minst 18 personer, de fleste av dem Hamas-medlemmer, drept i tunnelsammenbruddene.

Tunneler under Gaza brukes til flere formål. Terrortunneler under grensen mot Israel har til hensikt at terrorister skal kunne komme seg inn i Israel for å begå angrep. Andre typer er smuglertunneler under grensen mot Egypt og intern infrastruktur for terrorgruppene inne i Gaza.

Det har kommet mange rapporter om at Hamas etter krigen mot Israel i 2014 arbeider med å gjenoppbygge sitt nettverk av terrortunneler. Det israelske forsvaret ødela mer enn 30 slike tunneler i løpet av krigen.

Denne våren har det israelske forsvaret avdekket to tunneler som var gravd ut fra Gaza og inn på israelsk territorium. Etterretningstjenesten Shin Bet har opplyst at de har arrestert flere personer fra Gaza som har kunnet gi dem verdifull informasjon om tunnelsystemet.

Det er ikke kjent hva som forårsaker de mange tunnelsammenbruddene. Foreign Policy publiserte i mars en reportasje der de hevdet at det israelske forsvaret står bak ved hjelp av nyutviklet teknologi. Da IDFs generalmajor Yoav Mordechai ble spurt i mars om det var de israelske styrkene som fikk tunnelene til å rase, svarte han:

– Gud vet.

En annen mulig forklaring er at Hamas har manglet tilgang på tilstrekkelig mengde gode materialer som sement og treverk. Ifølge noen israelske kilder skal dette ha ført til at de i stedet har brukt glassfiber som tak i en del tilfeller, et material som tidligere har vist seg å være for svakt til å bære vekten av sanden over.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart