Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Hamas forsøkte å smugle våpen til Gaza med fiskefartøy

Israelske styrker stanset båten, men mannskapet rømte i land før israelerne fikk arrestert dem.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Et palestinsk fiskefartøy ble nylig fanget opp på kamera da det forsøkte å smugle våpen til Gaza. Fartøyet ble ødelagt av det israelske forsvaret, forteller Yedioth Aharonoth.

Båten ble observert da den forlot den sørlige grensa til Gaza-stripa på vei mot Sinai. Flere dager senere dukket den opp igjen på mistenkelig vis, og det var tydelig at bakdelen av båten var tynget ned av last.

Israelsk etterretning kontaktet 916-skvadronen, som er basert i Ashdod, og ga sikkerhetsstyrkene ordre om å avskjære fartøyet utenfor Gazas kyst. I tillegg forsøkte IDF å arrestere mannskapet.

I løpet av operasjonen avfyrte israelske marinesoldater varselsskudd mot båten for å forsøke å stanse den. Men de to palestinerne som var ombord hoppet i havet og klarte å nå land. Dette førte til at IDF skjøt mot båtens motor, som tok fyr og eksploderte.

– Vi så at båten nærmet seg langveisfra. Ved hjelp av spesielle sensorer som vi pleier å bruke for å registrere palestinske skip som skal til Gaza-stripa, kunne vi identifisere båten som et mistenkelig fartøy, kommenterte major Maor til Yedioth Aharonoth.

Etter at det brøt ut brann ombord kom det sekundære eksplosjoner. Det kan bekrefte at båten fraktet våpen eller ammunisjon.

Det palestinske mannskapet ombord på fiskefartøyey. (Foto: skjermdump fra IDF-video)
Det palestinske mannskapet ombord på fiskefartøyey. (Foto: skjermdump fra IDF-video)

 

Shin Bet har i det siste merket seg at Hamas i økende grad forsøker å smugle varer fra Sinai-halvøya til Gaza-stripa sjøveien.

– Egypterne har ødelagt de fleste smuglertunnellene mellom Rafah i Gaza og Egypt, og dermed blir Hamas tvunget til å bruke maritime smuglerruter, sa major Maor.

Maor la til at det er vanskeligere å operere i sør enn i nord på Gaza-stripa. Han påpekte likevel at forholdet til egyptiske styrker er godt.

Hamas’ forsøk på å smugle våpen og utstyr til Gaza har skjedd både over og under bakkenivå. Men siden Gaza-krigen i 2014 tok slutt, har mange smuglerforsøk blitt avverget på grunn av økt overvåkning utført av det israelske forsvaret. Råmaterialer for våpen og tunneler er blitt oppdaget i forsendelser av humanitære varer.

I tillegg kom det fram i en artikkel som Yeditoh Aharonoth publiserte i fjor at en større våpenforsendelse fra IS i Sinai til Hamas ble avverget. De fleste smuglerforsøkene til Hamas er råmaterialer som brukes til bygging av tunneler og egenproduserte produkter, slik som raketter.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart