Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Professor Ronit Satchi-Fainaro er leder ved avdelingen for kreftforskning ved Tel Aviv Universitet. (Foto: Universitet)

Israelske forskere kan ha funnet en kur mot dødelig krefttype

Kun fem prosent overlever i dag denne kreftformen i løpet av en femårsperiode.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Israelske forskere håper å gjøre den mest dødelige formen for hjernekreft mindre dødelig, etter at de klarte å få svulster til å stoppe å vokse hos mus og i laboratoriemodeller av menneskelige celler. Det gjorde de ved å blokkere spesifikke proteiner fra å nå svulsten, skriver Times of Israel.

Glioblastom er en aggressiv form for kreft som utgår fra gliaceller i hjernen, en type celler som fungere som støtteceller for nervesystemet. Glioblastom er den hyppigste formen for gliom. Bare 40 prosent overlever etter ett år og kun fem prosent etter fem år, selv med kirurgi, strålebehandling og cellegift.

Men professor Ronit Satchi-Fainaro sier hun er håpefull om at hennes studie, som er utført på mus og laboratoriemodeller, vil gjøre sykdommen «kronisk, men håndterbar – eller til og med at den kan kureres fullstendig».

Teamet hennes modifiserte hundrevis av mus ved å gi dem glioblastom, som står for halvparten av alle primære hjernekrefter. Den regnes også som den mest aggressive kreftformen som starter i hjernen.

Alle musene i studiene hadde en hjernesvulst som vokste og de døde innen uker, med mindre de fikk en kjemisk forbindelse som blokkerte produksjon av et P-protein. Musene som tok blokkeringen ble bedre og overlevde.

Den proteinblokkende behandlingen hemmet også vekst av kreftceller fra menneskelige pasienter som ble satt inn i en 3D-modell av en menneskelig hjerne i et laboratorium, sier Satchi-Fainaro. Hun håper det snart kan bli utført kliniske forsøk på mennesker og at det blir konkludert med at proteinblokkeringen kan brukes som en behandling for glioblastom.

– Vi snakker om en av de mest aggressive kreftformene, som regnes som trinn fire fra diagnosen. Dette er veldig spennende. Det baner vei for en ny behandling for en sykdom ikke har hatt noen nye behandlingsmetoder det siste tiåret, sier den israelske professoren.

Satchi-Fainaro, som er direktør for kreftforskningen ved Tel Aviv Universitetet, påpeker at blokkering av P-proteiner ikke vil kreve nye medisiner, siden blokkere allerede er utviklet for behandling av andre sykdommer og har vist seg å være trygt i pågående kliniske forsøk.

Teamet hennes, som inkluderer doktogradstudent Eilat Yeni og doktor Asaf Madi, bestemte seg for å undersøkelse potensialet ved å blokkere proteinet etter å ha oppdaget hvordan glioblastomaceller ødelegger deler av hjernens immunforsvar.

– Det er celler i hjernens immunsystem som heter mikroglia og som er ment å blokkere patologier, inkludert kreft. Vi ønsket å undersøke hvorfor de mistet evnen til å hemme denne kreften, glioblastom, sier hun.

De konkluderte med at svulsten «korrumperer og omskolerer» mikroglia, så i stedet for å forsvare hjernen mot kreft, så generer de dette P-proteinet, som tvert imot hjelper svulsten med å vokse.

– Vi fant ut at ved å blokkere P-selektinn, så stoppet vi mikroglia fra å undertrykke immunforsvaret og fra bidra til at svulsten i hjernen vokste. Vi lykkes med å teste dette ut på mus og på kreftceller i en 3D-modell med veldig lovende resultater, sier professoren. Se videointervju her:

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart