Stengte grenser

Før den første "intifadaen" begynte i desember 1987, arbeidet ca. 100.000 palestinere fra Vestbredden og Gaza i Israel, offisielt og uoffisielt. Det var en viktig grunn til at levestandarden i disse områdene var vesentlig høyere enn i de arabiske nabolandene.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

En hovedgrunn til at de økonomiske problemene på Vestbredden og i Gaza har økt vesentlig i årene etterpå, er at Israel har stengt grensene til disse områdene. De som bor der har derfor ikke kunnet arbeide i Israel, i hvert fall ikke i samme grad. Her er noe av bakgrunnen for dette.

Intifadaen
Under den første intifadaen tvang PLO (Arafats organisasjon) gjennom en masse streiker. De israelske bedriftene kunne ikke lenger stole på at palestinerne kom på jobben. Det førte til en viss mekanisering for å gjøre arbeidskraften overflødig. Flere bedrifter ansatte israelere eller fremmedarbeidere i stedet for palestinerne. Både streikene og den reduserte sysselsettingen betydde inntektstap.

Golfkrigen
Enda verre ble det i forbindelse med Golf-krigen. PLO tok standpunkt for Saddam Hussein. Det førte til at Golfstatene kuttet støtten til PLO og utviste ca. 300.000 palestinere som hadde bodd og arbeidet i disse landene. Dermed gikk inntektene enda mer ned.

Terror våren 1993
Våren 1993 begynte en terrorkampanje: Palestinere utførte et stort antall knivstikk mot tilfeldige israelere, de fleste i selve Israel. Noen ble såret, mange ble drept. Palestinernes ledere oppfordret til terroren. Yassir Arafat holdt en tale på radio Monte Carlo, som svært mange arabere lytter på. Der oppfordret han til å «trappe opp intifadaen». Alle forstod hva det betydde: Full støtte til knivdrapene, og oppfordring til mer av samme slag. Også i moskeene ble muslimene oppfordret til å drepe jøder.

Stengning
Israel kan ikke leve med så store tap av liv og helse. PLO trodde derfor at terroren ville tvinge Israel til store innrømmelser. I stedet valgte den israelske regjeringen (under Yitzak Rabin) det som nok var den eneste reelle reaksjonsmuligheten: Stenge grensen slik at palestinerne fra Vestbredden og Gaza ikke fikk komme til Israel, og dermed heller ikke kunne utføre terror der.

Dermed mistet titusener av palestinere jobben i Israel. Stengningen kostet også store beløp for israelsk næringsliv. – Denne støtten til knivterror er nok en av Arafats større tabber.

Begrensninger
Etter hvert ble grensen delvis åpnet igjen. Men retten til å arbeide i Israel ble begrenset. Ungkarer under en viss alder var bl. a. ansett som en altfor stor risiko, og ble utestengt, og likeså folk med en tvilsom fortid. Palestinernes sysselsetting i Israel ble igjen redusert.

Oslo-avtalen
I september 1993 ble Oslo-avtalen inngått. I første omgang var mange optimistiske: Nå skulle det bli fullt samarbeid mellom israelerne og palestinerne. Igjen begynte palestinerne å arbeide i Israel i stort antall, tallet var vel oppe i over 120.000. Det vil si at en meget stor del av familiene i Gaza og på Vestbredden fikk økte inntekter ved at noe fra familien arbeidet i Israel.

Terror igjen
Men så kom det en serie selvmordsbomber våren 1996, og Arafat gjorde i perioder lite eller ingenting for å stanse dem. Dermed måtte Israel stenge av på nytt. Siden har det vært stengt og åpnet. Men for det meste er antallet som kunne arbeide i Israel, blitt begrenset.
Mange av de palestinske arbeiderne er erstattet med filippinere, ghananere, rumenere og andre som er i Israel på korttidskontrakter. Disse terrorangrepene var nok også hovedårsaken til at Binyamin Netanyahu vant valget sommeren 1996.

Den andre intifadaen
Da den andre intifadaen begynte i september 2000, ble «områdene» avstengt igjen. Graden av avstengning har variert med hvor høy terrortrusselen har vært. Den har også variert noe mellom ulike områder på Vestbredden. Noen titusener av palestinere har arbeidet i Israel det meste av tiden. (Anslag går ut på 40-60.000.) Stort sett har det vært «ulovlig», men slik at israelske myndigheter har lukket øynene mer eller mindre. I enkelte perioder er en mer total avstengning blitt gjennomført.

Bakgrunnen var terroraksjoner utført av folk fra Vestbredden og Gaza, med flere selvmordsaksjoner særlig rettet mot ungdom som de aller verste. Israel mener at Arafats styre ikke gjør noe særlig for å forhindre terror, og Arafats medier oppfordrer til vold og drap. En viktig faktor i dette bildet er også den sterke økningen av antall våpen i de palestinske områdene. Dette er stikk i strid med Oslo-avtalen, som fastsetter at bare Arafats sikkerhetsstyrker skal ha våpen.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart